Infofinanciar > Info > Adrian Câciu rezolvă situația. „Toate elementele de sprijin pentru economia României vor fi susţinute din bugetul României, fără a afecta deficitul public”
Info

Adrian Câciu rezolvă situația. „Toate elementele de sprijin pentru economia României vor fi susţinute din bugetul României, fără a afecta deficitul public”

Adrian Caciu
sursa gov.ro

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat în plenul Camerei Deputaţilor unde a participat la „Ora Guvernului”, solicitată de către USR, că a preluat o situaţie complicată „reprezentând deficite imense, deficit de concurent de 7%, un deficit public mare prognozat să se termine în 7,3% în anul 2021, după ce în 2020, în timpul pandemiei, am avut 9,4%”, o inflaţie care s-a triplat într-un an.

Guvernul a venit cu un pachet de sprijin pentru economia românească, după cum susține Ministrul Finanțelor. Executivul a luat măsura de a diminua cheltuielile cu minim 10%. „Toate elementele de sprijin pentru economia României vor fi susţinute din bugetul României, fără a afecta deficitul public, aşa cum este el angajat în legile bugetare anuale. De altfel, acest lucru îl veţi vedea în rectificarea bugetară”, a mai precizat acesta. 

Ministrul Finanțelor explică situația critică în care ne aflăm

„Trec peste posibilitatea ca unii să caute să speculeze, să facă marketing politic prin chemarea ministrului de Finanţe la pupitrul Parlamentului. Cred că ministrul Finanţelor este dator să vă explice cum stă. O să încep în felul următor. Am preluat o situaţie foarte complicată. N-aş vrea să mă refer la ipocrizie din perspectiva celor care au condus înainte, dar situaţia complicată întotdeauna înseamnă o moştenire. O situaţia complicată reprezentând deficite imense, deficit de concurent de 7%, un deficit public mare prognozat să se termine în 7,3% în anul 2021, după ce în 2020, în timpul pandemiei, am avut 9,4%. O datorie publică crescută cu 13,7 puncte procentuale în doar 2 ani de zile. Am anunţat de la început să situaţia este complicată. O inflaţie care s-a triplat într-un singur an, în anul 2021, când era şi USR la guvernare de la 2,6% în noiembrie când am preluat mandatul era 7,8%. Dobânzi care s-au dublat într-un singur an, tot în 2021, de la 2,4% am preluat la 5,5%. Deci iată elemente care evolua într-un mod îngrijorător”, a fost declarația făcută de Adrian Câciu, în plenul Camerei. 

Executivul a înccercat să echilibreze şi să stabilizeze România.

„Am preluat guvernarea şi mandatul şi am încercat să echilibrăm şi să stabilizăm România. Primul lucru pe care l-am făcut ca să stabilizăm România a fost să îi oferim un buget potrivit legii, înainte de începerea exerciţiului financiar. Acest lucru a condus la predictibilitate fiscal-bugetară, a condus la generarea de încredere în rândul investitorilor, atât străini, cât şi români, iar datele pe primele trei luni din perspectiva investiţiilor directe ne arată că acestea au crescut cu 9,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi au dus la redeschiderea dialogului cu Comisia Europeană cu privire la modul în care România abordează procedura de deficit excesiv şi ieşirea din aceasta. Mai mult decât atât, în luna noiembrie şi decembrie 2021, am reuşit reducerea deficitului pe ESA deşi era prognozat la 7,1%. Mulţi spun că s-a făcut lucrul acesta înainte. Vă spun că nu s-a făcut pentru că erau foarte multe cheltuieli amânate când am venit la guvernare, peste 40 miliarde lei amânate. La rectificarea pe care am făcut-o nu erau banii prinşi de pensii, de salarii, dar am trecut peste. Le-am rezolvat. Este anul 2022, un an complicat, un an care este supus unei presiuni inflaţioniste care nu s-a mai manifestat în România din 2002, o presiune inflaţionistă care nu vine din intern cât din extern. Ţări europene care nu s-au mai confruntat cu acest fenomen poate de 50 de ani”, a explicat Câciu.

Partidul USR a făcut o solicitare oficială la Camera Deputaţilor pentru chemarea ministrului Finanţelor Adrian Câciu la Ora Guvernului, în data de 30 mai. Solicitarea USR se intitulează „România spre faliment. Ne împrumutăm cu 1.000 de euro pe secundă. Cum opriţi dezastrul fiscal?”. Dacă ministrul PSD nu se prezintă pe 30 mai în Parlament, USR va depune moţiune simplă împotriva lui, mai precizează comunicatul de presă al partidului.