Infofinanciar > Lumea la zi > IKEA părăsește complet Rusia! Compania urmează să vândă toate activele până la finalul anului
Lumea la zi

IKEA părăsește complet Rusia! Compania urmează să vândă toate activele până la finalul anului

photo-of-a-man-walking-in-front-of-ikea-store
sursa foto bloomberg

Gigantul de mobilier IKEA urmează să semneze un acord, până la sfârșitul acestui an, de a ieși complet de pe piața din Rusia, activele deținute de aceasta urmând să fie vândute, fără a se menționa cine sunt potențialii cumpărători.

Anunțul a fost făcut de către Ministrul Industriei și Comerțului din Rusia, Denis Manturov, în cadrul căruia acesta a menționat acordul, preconizând că va fi finalizat până la încheierea anului în curs, ceea ce înseamnă că discuțiile au fost deschise cu mai mult timp în urmă.

Marile companii părăsesc Rusia

Multe alte companii de renume internațional, precum lanțul de fast food McDonalds, compania de îmbrăcăminte H&M, Starbucks, Coca Cola, și până la companii energetice, constructoare de mașini, de asistență financiară, banking, aviație, au decis să părăsească Rusia în urma invaziei din Ucraina.

IKEA, marele retailer de mobilier și accesorii de casă, a urmat această linie și a decis să își închidă magazinele din Rusia după ce Moscova a declanșat invazia în Ucraina la 24 februarie. Multe alte companii occidentale – de la producători de energie la lanțuri de magazine alimentare și de îmbrăcăminte – au părăsit Rusia în urma acțiunilor sale din Ucraina și a sancțiunilor impuse de Occident acesteia.

Ministrul Industriei și Comerțului din Rusia, Denis Manturov, a declarat în timpul unui interviu pentru presa de stat TASS că negocierile sunt în curs de desfășurare, dar a refuzat să dezvăluie cine sunt potențialii cumpărători, relatează Reuters.

„IKEA își propune să ajungă la un acord de principiu cu cumpărătorul sau cumpărătorii până la sfârșitul acestui an”, a declarat Manturov într-un interviu acordat agenției de presă TASS, publicat miercuri.

Cine va cumpăra activele IKEA

IKEA, cel mai mare brand de mobilă din lume, și-a închis magazinele din Rusia în luna martie și a declarat că va vinde fabrici, va închide birouri și își va reduce forța de muncă din Rusia, care numără 15.000 de angajați. În timpul verii, magazinele s-au redeschis pentru o scurtă perioadă de lichidare de stocuri, sub formă de vânzări online.

„Activitățile de vânzare a fabricilor noastre din Rusia se desfășoară conform planului”, a declarat IKEA într-un comunicat. „Am convenit cu potențialii cumpărători să nu împărtășim niciun detaliu cu privire la aceștia și la integritatea procesului de vânzare”.

La începutul acestui an, IKEA a declarat că se așteaptă ca procesul de găsire a unui nou proprietar să fie finalizat în 2023.

Ingka Group, entitatea care deţine 90% din magazinele de mobilă IKEA din întreaga lume, are 17 magazine în Rusia şi un centru de distribuţie.

În cel mai recent an fiscal, Rusia a fost a zecea mare piaţă pentru Ingka, cu vânzări de retail de 1,6 miliarde de euro, potrivit HotNews.