Infofinanciar > Info > Idee inedită! Adoptă un butuc de vie. Vorbim despre vinuri nobile…
Info

Idee inedită! Adoptă un butuc de vie. Vorbim despre vinuri nobile…

vin alb sursă foto unsplash.com
Sursă foto: unsplash.com

Iubitorii de vin din Transilvania au pus bazele unei modalități inedite pentru promovarea vinurilor românești peste hotare. În județul Mureș, turiștii străini sunt invitați să adopte, în mod simbolic, câte un butuc de viță de vie din soiul Fetească Regală.

Conform știrileprotv.ro, proprietarii podgoriilor de vin din Transilvania și-au dat mâna și au creat un circuit turistic la cramele din zonă. Așa se face că iubitorii de vinuri nobile pornesc din zona Dealurile Târnavei și fac un tur pe la mai multe podgorii din Transilvania. Așa se face că iubitorii de vinuri nobile pornesc din zona Dealurile Târnavei și fac un tur pe la mai multe podgorii din Transilvania.

În cadrul acestor degustări participă și oenologi, care impresionează vizitatorii cu poveștile pe care le cunosc despre vinurile transilvănene.

Oenologia este știința care se ocupă cu studiul și metodele de preparare, condiționare și păstrare a vinurilor și a produselor derivate din struguri, must sau vin în scopul realizării unor produse finite conform cerințelor pieței.

“Sarcina noastră este să facem cunoscută România în rândul băutorilor de vin. Să adopți un vin, chiar și dacă este un singur butaș, înseamnă că ai adoptat toată Feteasca Regală, nu numai din Transilvania, dar și din România” a declarat pentru știrileprotv.ro, Loius Alberto, fondatorul comunității Wine Lover România.

Feteasca Regală, cel mai cultivat soi din țară

În schimbul unui butuc adoptat, numele celui care face adopția va figura permanent în podgorie. Totuși, adopția vine și cu o responsabilitate, aceea de a promova mai departe acel soi de vin. Iubitorii de vin din întreaga lume se bucură să descopere povestea a vinului obținut din boabele albe și zemoase și spun că vor duce mai departe povestea vinurilor românești.

“Adoptăm câte un butuc din fiecare soi românesc nobil după care la un interval de un an cumpărăm un număr limitat de sticle, punem povestea soiului.” a declarat Răzvan Stoenescu, reprezentantul Asociației Iubitorilor de Vinuri din România.

Soiul Feteasca Regală provine din zona Dealurile Tîrnavelor din Transilvania și este cel mai cultivat soi de struguri la noi în țară. Despre acesta, Mircea Matei, un adminstrator de cramă: “A fost foarte apreciat, inclusiv la Curtea Regală.”

Deși România e pe locul 15 în lume la producția de vin și pe locul 5 în Europa, sunt doar circa 250 de crame, dintre care aproximativ 150 produc vin îmbuteliat.