Infofinanciar > Esential > Vinul nostru e tot mai bun. Pe ce loc am urcat în clasamentul de profil
Esential

Vinul nostru e tot mai bun. Pe ce loc am urcat în clasamentul de profil

Vin
foto: vinsibranza.ro

Nu stăm rău de loc la vinuri. Anul trecut, producția noastră a crescut cu 16 la sută, ceea ce este minunat. În același timp, producțiile din Franța și Spania au scăzut. Secretul nostru? Podgoriile întinerite.

Cramele, niște bijuterii

Și importanța cramelor a crescut. Acetea nici nu se mai pot compara cu cele de dinainte de 89, în schimb seamănă cu cele europene. În ultimii cinci ani, cei care au domenii viticole au cheltuit 20 de milioane de euro ca să le transforme.

De exemplu, fost profesor de muzică, Marcel Pașcu este unul dintre proprietarii unei crame din județul Prahova și a viilor care o înconjoară. A înlocuit vița și plantat butași din soiuri precum Chardonnay, Sauvignon Blanc sau Fetească Neagră. Investiția a fost acoperită în proporție de 70% cu bani de la stat și de la Uniunea Europeană, 15 mii de euro la hectar.

România are acum circa 260 de crame. Un sfert sunt vizitabile, fie că au doar sală de degustări ori și-au amenajat un restaurant chic și locuri de cazare.

Dealu Mare rules!

În județele Prahova și Buzău, sunt cele mai multe și moderne crame. Una dintre cele mai deosebite se află la Tohani: o cramă boutique deschisă recent, cu peisaj spectaculos. Prin podgorie, oamenii se pot plimba printre butucii de viță, pe jos ori cu bicicleta. Roxana Ana, reprezentant cramă: „Activitățile oeno-turistice pe care le desfășurăm sunt în marea lor majoritate organizate în aer liber. Pachetele noastre de degustare încep de la 70 de lei și se pot duce până la 200 de lei”.

Aici, vinul este folosit și la gătit. Friptura de vițel, de exemplu, stă la fiert înainte de a ajunge pe grătar , în cinci litri de fetească neagră.

Tot mai bine cotați

Iar anul trecut, România a urcat în clasamentul producătorilor de vin din Europa, cu o poziție, pe locul șase. Vasile Ghibu, somelier: „Calitatea a crescut foarte mult, extraordinar, cred că putem sta la masa cu marile vinuri ale lumii. Cu exportul stăm cam prost.” Alta este situația când vine vorba de consum. Suntem pe locul 13 în lume, cu un volum de 24,6 litri de vin pe cap de locuitor.

Marinela Ardelean, international wine expert: „Vinul românesc are tot ce îi trebuie pentru a sta la aceeaşi masă cu un vin din Italia sau din Franţa. Datorită soiurilor autohtone, diversităţii, microclimei, dar şi datorită poziţiei geografice de care se bucură România, acest lucru este posibil“, explică Marinela Ardelean, international wine expert.

„E nevoie de o strategie bine gândită şi de un plan de implementare pe măsură. E nevoie de constanţă şi de acţiuni de calitate, de fiecare dată când imaginea României este atinsă. E nevoie de evenimente, de prezenţă internaţională şi de multe degustări. E nevoie de calitate!“, mai spune Ardelean.