Infofinanciar > Lumea la zi > Honda și Sony colaborează pentru a lansa prima lor mașină electrică. Șoferii vor fi mult mai în siguranță cu această tehnologie
Lumea la zi

Honda și Sony colaborează pentru a lansa prima lor mașină electrică. Șoferii vor fi mult mai în siguranță cu această tehnologie

sursa foto autoweek
sursa foto autoweek

O societate mixtă între Sony Group Corp și Honda Motor din Japonia intenționează să înceapă vânzarea primelor sale mașini electrice online în Statele Unite și Japonia în 2026. Potrivit reprezentanților firmelor, noul vehicul electric ar urma să fie, de asemenea, mai scump și să ofere un nou sistem software, creat de către cei de la Sony, care va deschide calea pentru venituri recurente din divertisment și alte servicii care vor fi facturate lunar.

De la înființarea în iunie a societății mixte a celor două firme, Sony Honda Mobility, aceasta este prima actualizare din partea companiei. Reprezentanții noii firme au descris un concept pentru o mașină electrică care ar funcționa aproape ca un smartphone mobil. Cu toate acestea, aspectele cheie, cum ar fi costul, autonomia bateriei și chiar și baza pentru noua mașină, nu au fost încă definite.

Noua mașină va spori siguranța șoferilor

De la comenzile de la bord până la serviciile bazate pe cloud care vor face legătura cu sistemele de divertisment și de plată, Sony va furniza sistemul software al noii mașini. În plus, va furniza senzori și alte echipamente pentru un sistem de conducere autonomă de nivel 3, permițând șoferilor să acorde o atenție sporită serviciilor software și conținutului care vor fi furnizate.

Șoferii pot călători în sistemele de nivel 3, cunoscute și sub denumirea de automatizare limitată a conducerii autonome, pe autostrăzi fără a fi atenți la drum sau fără a acționa volanul, dar trebuie să fie pregătiți să recapete controlul. Toți cei patru producători auto – Tesla, GM, Ford și Mercedes-Benz) – oferă un tip de tehnologie de asistență pentru condusul cu „mâinile libere”

„Pe măsură ce tehnologia de condus în condiții de siguranță va continua să evolueze, iar gradul de concentrare necesar pentru a conduce va fi redus, ar trebui să luăm în considerare noi modalități de a ne bucura și de a petrece timpul în spațiul cabinei ca întreg”, a declarat Izumi Kawanishi, președintele societății mixte și director executiv la Sony, potrivit Reuters.

Honda va alege platforma viitorului automobil, precum și detalii precum furnizorul de baterii. Probabil că Honda va produce vehiculul electric, care urmează să fie numit încă, la unul dintre unitățile sale din Ohio. Honda a ezitat să își convertească flota la electricitate, la fel ca și concurentul său mai mare, Toyota Motor. Cu marca sa Acura, aceasta s-a luptat de-a lungul anilor pentru a câștiga teren pe piața automobilelor premium.

Când apare pe piață

Pe măsură ce automobilul evoluează pentru a deveni mai mult un dispozitiv conectat, Yasuhide Mizuno, președintele și directorul executiv al societății mixte și un oficial de top al Honda, a declarat că această inițiativă este crucială pentru Honda pentru a crea o „conexiune pe termen lung” cu clienții săi. Potrivit lui Mizuno, Honda a considerat că 2025 va fi un an crucial în tranziția pieței către mașinile electrice  în Statele Unite, iar societatea mixtă a decis că trebuie să profite de această oportunitate, chiar dacă aceasta va implica un ciclu de dezvoltare mai scurt pentru noul vehicul electric

În a doua jumătate a anului 2026, acesta va fi lansat pe piața japoneză. Deși nu au fost făcute planuri specifice, cele două companii se gândesc la lansarea în Europa. Potrivit firmelor, noul vehicul ar trebui să înceapă să primească comenzi în 2025.