Infofinanciar > Info > Hidroelectrica, câștiguri uriașe. Ce profit a avut compania în primul semestru 2023
Info

Hidroelectrica, câștiguri uriașe. Ce profit a avut compania în primul semestru 2023

Hidroelectrica, companie de stat, Sursa foto Spotmedia
Sursa foto Spotmedia

Hidroelectrica este un important producător de energie din România. Piața energiei a trecut prin mai multe provocări în acest an, de la creșteri mari de prețuri la implementarea plafonului de energie. Dar, Hidroelectrica a reușit să aducă în acest an profituri destul de mari, aducând o veste foarte bună investitorilor care au ales să mizeze pe acțiunile companiei.

Compania controlată de stat a înregistrat un profit semnificativ în primul semestru al 2023. Câștigul Hidroelectrica se ridică la aproximativ 4 miliarde de lei. Această valoare este cu 50% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut.

Hidroelectrica, câștiguri masive

Hidroelectrica a adus vești extrem de bune. Conform ultimului anunț al companiei, aceasta a înregistrat pentru primul semestru al 2023 câștiguri semnificative. Astfel, Hidroelectrica se clasează pe primul loc din punct de vedere al acelor mai profitabile companii controlate de stat. Veniturile celui mai mare producător de energie controlat de stat au crescut rapid datorită folosirii puterii apei în procesul de producție al energiei. Față de aceeași perioadă din 2022, Hidroelectrica a raportat un profit de circa patru miliarde de lei, în creștere cu aproape 50%. Pentru investitorii care au mizat pe acțiunile companiei atunci când acestea au fost listate la bursă, această veste este extrem de bună și aduce cu sine profituri mari și pentru cei care au investit.

În acest moment, Hidroelectrica este o afacere foarte profitabilă, conform cifrelor de profit expuse de companie. În prima jumătate a acestui an, producătorul de energie a livrat în rețeaua națională cu 45% mai multă electricitate decât în aceeași perioadă din 2022. Acest lucru s-a reflectat și în statisticile financiare, care au arătat un profit de 4 miliarde de lei din ianuarie până în iunie, o creștere de 46% față de aceeași perioadă a anului trecut. În plus, veniturile totale ale companiei au beneficiat de o creștere cu peste 40%, ajungând la 7 miliarde de lei. Potrivit spuselor experților, aceste câștiguri se reflectă din acțiunile companiei în direcția energiei verzi. „Rezultatele vin pe de o parte dintr-o motivație ce ține de un an hidrologic foarte bun, pe de altă parte, din prețuri ale electricității care se mențin mari. E o companie care se regăsește în portofoliile fondurilor care investesc în zona de energie verde și vedem că e un trend care capătă contur din ce în ce mai mult.” a semnalat Mihai Chișu, broker.

Tot mai mulți clienți au fost atrași de energia verde, care este mult mai ieftină. În ciuda crizei energetice, Hidroelectrica se mândrește acum cu 513.000 de clienți casnici. Aceștia erau mai puțin de 200.000 în urmă cu un an. Compania energetică a avut luna trecută și o ofertă publică inițială, care a fost cea mai mare de pe piața de capital din România, la Bursa de Valori București. Astfel, joi, prețul unei acțiuni a crescut la 111 lei, de la 104 lei, cât era prețul ofertei de listare.

Energia verde, o sursă de profit

Investitorii ar putea profita de pe urma acțiunilor Hidroelectrica în mai multe moduri. O primă sursă sunt dividendele, care provin din câștigurile anuale ale companiei. De asemenea, investitorii pot profita de pe urma diferențelor de preț, dacă prețul acțiunilor continuă să crească peste nivelul la care au fost cumpărate.

„Componenta verde a acestei energii a contat foarte mult atunci când investitorii străini au decis să cumpere, dar cea mai mare parte vine dinspre investitorii locali. Am avut un interes istoric al investitorilor individuali. Au scos din buzunare peste 1 miliard de euro, ca să vină în această ofertă publică de cumpărare.” a declarat Daniela Șerban, reprezentant Asociația Română pentru Relația cu Investitorii, conform Pro TV .