Infofinanciar > Lumea la zi > Harta politică a Europei. Preferințele votanților la nivel european
Lumea la zi

Harta politică a Europei. Preferințele votanților la nivel european

mediafax.ro
FOTO: mediafax.ro

Politico.eu a făcut demersurile necesare pentru a perfecționa busola politică a Europei pentru următorii cinci ani. Cu ajutorul sondajelor colectate din principalele statele europene, analiștii au reușit să identifice grupările politice care vor obține frâiele puterii în ciclul politic care urmează.  Prin urmare aflăm că majoritatea europenilor tind să voteze cu partidele de stânga în perioada următoare.

Opinia politică a celor chestionați este fundamentată pe scumpirile din ultima perioadă, diminuarea nivelului de trai generată de criza economică respectiv energetică, efectele survenite în urma pandemiei de COVID și nu în ultimul rând războiul aflat în desfășurare.

CDU pierde supremația în Germania

O bună parte a europenilor este de părere că o guvernare social-democrată este capabilă de soluționa crizele în desfășurare.

De exemplu în Austria mai bine de un sfert din alegători ar opta pentru Sozialdemokratische Partei Österreichs. Același lucru nu este valabilă și în belgia unde 21% dintre votanți merg pe mâna conservatorilor în imaginea Niuew Vlaamse Alliantie. În Bulgaria, unde situația politică se află într-o oarecare criză cu un guvern limitat în puteri, alegătorii susțin într-un procent de 24% o guvernare de centru dreapta.

În cele 26 de cantoane ale Elveției, unde la putere este democrația directă, tradiția și valorile conservatoare sunt preferate de 26% dintre cei cu drept de vot. Același lucru nu se poate spune și despre cetățenii micuțului stat insular, Cipru, unde 28% dintre alegători ar vota pentru o alianță de centru-dreapta.

În Germania, CDU a pierdut teren în fața CDUD, altfel spus guvernarea creștin democrată pierde teren în fața conservatorilor liberali, în favoarea celor din urmă ar vota aproximativ 28% din electorat, potrivit mediafax.ro.

Fidesz ar confirma în alegeri cu 55% de voturi exprimate în favoarea lor

În Cehia, liberalii conduc în preferințele alegătorilor cu 31% , în timp ce Danemarca reconfirmă tradiția politică a țărilor nordice unde electoratul optează pentru o politică solicală specifică guvernării de stânga, 28% dintre votanți.

Estonia se alătură Cehiei în materie de preferințe politice, micuțul stat baltic preferă într-o proporție de 32% o echipa guvernamentală de dreapta în imaginea partidului Eesti Reformierakond.

În Spania, un stat scindat de mai multe minorități ( bască, catalană), electoratul ar vota într-un procent de 31% cu Partido Popular, o grupare politică de centru-dreapta. În Franța, electoratul optează pentru La Republique en Marche, 38,6% dintre votanți s-au îndreptat spre partidul respectiv.

În Ungaria, partidul lui lui Orban își menține supremația, obținând la pas o majoritate 55% dintre unguri susțin partidul Fidesz. În Italia știm deja harta politică, guvernarea este asigurată de troica Meloni-Berlusconi și Salvini. Luxemburgul și Letonia merg pe mâna conservatorilor de dreapta cu un procent de 15 respectiv 22%.  În malta situația este cât se poate de clară 55% dintre votanți merge pe mâna social-democraților.