Infofinanciar > Lumea la zi > BLOOMBERG: Economia globală, în ochiul furtunii! Cine sunt cei mai afectați de criza economică
Lumea la zi

BLOOMBERG: Economia globală, în ochiul furtunii! Cine sunt cei mai afectați de criza economică

Dolari americani, sursa foto: BreakingNews.md
sursa foto BreakingNews.md

Chiar și cele mai mari companii la nivel global au înregistrat pierderi semnificative. Printre marile companii afectate se numără Nike, FedEx, Apple și Meta.

Acțiunile gigantului de îmbrăcăminte sportivă, Nike, au înregistrat săptămâna trecută cea mai mare cădere din ultimele două decenii. Motivul principal a fost o creștere de 65% a stocurilor în primul trimestru fiscal până în august.

De asemenea, conducerea companiei a invocat  costuri de transport mai mari, ca urmare a tensiunilor constante din lanțul de aprovizionare,  dar și efectele creșterii dolarului, potrivit analizei Bloomberg.

O perioadă dificilă

Nike se pregătește pentru cea mai mare scădere anuală înregistrată vreodată și nu este singura companie care se află în această situație. FedEx lansează un avertisment cu privire la volumele de livrare Micron și Kioxia, doi dintre cei mai importanți producători de cipuri de memorie din lume, își reduc producția pentru a face față unei scăderi abrupte a cererii.

Apple renunță la planurile de a crește producția noilor sale iPhone-uri, iar Meta (Facebook) se pregătește pentru prima reducere de personal din istorie.

Astfel de probleme și factorii care stau la baza lor sugerează riscul unei încetiniri rapide a creșterii globale, sporind amenințarea unei noi recesiuni mondiale și pericolul unor perturbări financiare majore.

Fostul secretar al Trezoreriei americane, Lawrence Summers, a declarat că, așa cum oamenii au început să se îngrijoreze cu un an înainte de criza financiară din 2008, „acesta este un moment în care ar trebui să existe o anxietate sporită”.

Ratelor dobânzilor au înregistrat cele mai puternice creșteri din anii 1980 încoace. După ce nu au reușit să prevadă creșterea inflației până la maxime de mai multe decenii, Rezerva Federală și cei mai mulți dintre colegii săi din domeniul bancar cresc acum ratele în încercarea de a controla inflația și a stabiliza situația prețurilor.

Această înăsprire a dobânzii în SUA determină, la rândul său, creșterea dolarului, ceea ce îi ajută pe oficialii americani care doresc să reducă prețurile, dar nu și pe omologii lor care se tem că slăbiciunea compensatorie a monedelor lor va alimenta și mai mult inflația la nivel național.

Cei mai importanți factori globali care afectează economia sunt invazia Rusiei în Ucraina, criza energetică care se dovedește a fi deosebit de problematică pentru Europa, prăbușirea din ce în ce mai accentuată a pieței imobiliare din China și continuarea restricțiilor Covid, alături de creșterea numărului de solicitări de ajutor din partea Fondului Monetar Internațional și consecințele pe piață ale reducerilor de taxe nefinanțate din Marea Britanie.

Tensiunea crescândă de pe piețele globale poate fi deja observată în indicatorul de risc de piață GFSI al Bank of America, Merrill Lynch, un indicator care măsoară fluctuațiile viitoare ale prețurilor implicate de tranzacționarea opțiunilor pe acțiuni, rate ale dobânzii, valute și mărfuri. Indicatorul a sărit la cel mai ridicat nivel din martie 2020, când piețele erau în plină panică pandemică.

După cum a declarat vineri guvernatorul Reserve Bank of India, Shaktikanta Das, după ce a ridicat din nou ratele: „Economia globală se află în ochiul unei noi furtuni”.

Ce rezervă perioada următoare 

Raportul de vineri privind locurile de muncă din SUA ar trebui să arate o piață a muncii cu  o creștere mai moderată, dar încă sănătoasă, a numărului de salariați, ceea ce probabil va determina Fed să continue să crească ratele.

Numărul de salariați a crescut probabil cu aproximativ 250.000 luna trecută, în timp ce rata șomajului s-a menținut la 3,7%, puțin peste minimul ultimelor cinci decenii, potrivit estimărilor mediane ale economiștilor.

Mai mulți reprezentanți ai Rezervei Federale (Fed) – inclusiv guvernatorul Lisa Cook și președinții regionali Raphael Bostic, Charles Evans, Mary Daly și John Williams – sunt programate în timp ce investitorii evaluează apetitul pentru o nouă majorare cu 75 de puncte de bază a ratelor dobânzilor la ședința din noiembrie a băncii centrale.

În plus, față de raportul lunar privind forța de muncă, vor fi publicate cifrele privind locurile de muncă vacante din august și sondajele din septembrie privind producția și serviciile. 

Pe de altă parte, mai multe bănci centrale din întreaga lume ar putea majora ratele, fiind probabile creșteri atât de departe, precum Australia și Peru. Iar Marea Britanie trebuie urmărită pentru mai multe tensiuni legate de politica fiscală.

Situația nu pare a se îmbunătăți

Există o listă de factori care vor împinge creșterea mondială la 2% până în 2040, scrie Adam Slater, economist principal la Oxford Economics, într-un raport.

La această scădere  pe termen lung se adaugă potențialul de recesiuni cauzate de „deflația deliberată”, care, potrivit calculelor lui Slater, a produs în medie un PIB al G-7 cu 2%-4% mai mic pe termen lung în comparație cu o tendință extrapolată de dinainte de recesiune.

„Unele dintre aceste vânturi din față pot fi atenuate prin elaborarea inteligentă a politicilor”, potrivit raportului. „Dar cea mai bună șansă de a avea o creștere pe termen lung mai bună decât cea așteptată vine de la o creștere accelerată a productivității, ca urmare a îmbunătățirilor tehnologice, cum ar fi robotica”, a mai spus acesta.