Infofinanciar > Lumea la zi > Alegeri în Bulgaria! Borissov conduce în sondaje, dar se confruntă cu probleme în formarea noului guvern
Lumea la zi

Alegeri în Bulgaria! Borissov conduce în sondaje, dar se confruntă cu probleme în formarea noului guvern

Borissov, Sursă foto: Bloomberg
Sursă foto: Bloomberg

Fostul prim-ministru din Bulgaria, Boyko Borissov, pare să câștige alegerile de duminică seara din țara vecină, dar este încă foarte neclar dacă fostul campion de karate își poate forma un guvern. Sondajele de la ieșirea de la urne realizate de Alpha Research și Gallup au sugerat că partidul de centru-dreapta GERB al lui Borissov era pe cale să obțină aproximativ 25% din voturi la cele patru alegeri generale din Bulgaria din ultimele 18 luni, ceea ce înseamnă că el va trebui acum să încerce să formeze o coaliție într-un peisaj politic extrem de fracturat.

Această nevoie de a forma un guvern va fi complicată doar de reputația proastă pe care o are Borissov. Oamenii au ieșit pe străzile din Sofia și din alte orașe în 2020 pentru a protesta față de legăturile guvernului său cu mafia și cu „statul capturat” al Bulgariei.

În pofida istoriei lui Borissov, care a avut adesea relații bune cu Kremlinul și cu companiile energetice rusești, acesta încearcă să se prezinte ca un lider pro-UE în aceste alegeri. Având în vedere războiul din Ucraina, Borissov insistă acum că este (în sfârșit) dispus să vorbească dur cu președintele rus Vladimir Putin, un om căruia i-a dăruit cândva un cățeluș și pe care s-a străduit în mod constant să îl mulțumească cu scheme favorabile pentru monopolul de export de gaze Gazprom.

Se fac presiuni pentru un astfel de compromis, deoarece războiul din Ucraina a contribuit la alimentarea unei inflații galopante în perspectiva a ceea ce se anunță a fi o iarnă grea, însă aritmetica politică este complexă.

Nicio soluție pentru Borissov

Partidul „natural” pentru o alianță pro-UE și pro-NATO ar fi „Noi continuăm schimbarea”, condus de fostul prim-ministru Kiril Petkov, care este pe cale să se claseze pe locul al doilea, cu aproximativ 20% din voturi, și Bulgaria Democratică, un partid mai mic anti-corupție care părea pe cale să obțină puțin sub 8%, scrie Politico.

Cu toate acestea, ambele partide îl văd pe Borissov ca pe o întruchipare a relelor țării și este extrem de puțin probabil ca acestea să poată colabora cu GERB. Petkov a dat de înțeles în trecut că partidul său ar putea coopera cu GERB doar dacă Borissov, pe care l-a catalogat drept „cea mai necinstită persoană pe care o cunosc”,  s-ar retrage din politică.

Atât „Noi continuăm schimbarea”, cât și Bulgaria Democratică știu că reputația lor ar putea fi distrusă dacă ar face echipă cu GERB. Acest lucru îl lasă pe Borissov în fața perspectivei de a se confrunta cu o suită de alte partide care aduc fiecare probleme.

Nici etnicii turci nu sunt o opțiune

Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți, partidul etnicilor turci, este pe cale să obțină aproximativ 14 % din voturi, dar reputația sa de corupție o depășește chiar și pe cea a GERB. De fapt, protestele anti-mafia din 2020 au fost declanșate în principal de legăturile lui Borissov cu capii regilor din cadrul partidului turc. Prin alăturarea cu Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți, Borissov ar fi conștient că ar putea reaprinde furia publică de acum doi ani.

Partidul pro-rus „Renașterea” a avut parte de o noapte electorală destul de bună, iar sondajele îl plasează la aproximativ 10% din voturi. Un parteneriat cu astfel de extremiști de extremă-dreapta ar fi totuși dificil pentru Borissov, dacă ar vrea să își păstreze credibilitatea la Bruxelles și la Washington, în timp ce se prezintă ca ducând Sofia pe o traiectorie mai vestică.

Dacă Borissov nu reușește să iasă din impas, cel mai probabil, președintele Rumen Radev va numi un alt guvern interimar pentru câteva luni înainte de noi alegeri. Radev, un fost pilot de MiG-29 și șef al forțelor aeriene, este considerat, în general, echivoc în ceea ce privește abordarea Rusiei. Numele său a lipsit cu desăvârșire dintr-o scrisoare a liderilor NATO din Europa Centrală care condamnă anexarea ilegală de către Moscova a estului Ucrainei.