Info

Haosul ajutoarelor sociale. Nicolae Ciucă, despre voucherele pentru energie: „Va trebui să găsim o soluție digitală”

Premierul României, Nicolae Ciucă
Sursă foto: Capital

Premierul României, Nicolae Ciucă, a anunțat miercuri că există mai multe probleme în ceea ce privește asigurarea și livrarea voucherelor pentru decontarea datoriilor la energie în valoare de 1400 de lei, adresate celor vulnerabili. Însă, șeful Executivului a precizat că acest aspect va fi rezolvat prin OUG în ședința de Guvern.

„Foarte pe scurt, este vorba de clarificarea modului în care se stabilește locul unde vor fi asigurate aceste tichete. În localitățile care nu au reușit încă să finalizeze nomenclatorul stradal, sunt de asemenea situații in care mai multe familii locuiesc la aceeași adresă și sunt cîteva elemente de clarificat procedural intre ministerele care au atribuții in asigurarea acestor tichete si alimentarea cu bani”, a susținut Nicolae Ciucă.

„Au fost solicitări din partea oamenilor să poată plăti online”; „Va trebui să gasim o soluție digitală pentru ca acești bani să poată fi folosiți pentru plata termiei.”, a mai adăugat șeful Executivului.

Însă, până să acorde aceste gratuități, oficialii Guvernului nu știu toate adresele beneficiarilor și nici câți locuiesc la aceeași adresă. Astfel, autoritățile nu pot calcula venitul eligibil pe gospodărie.

Aceste probleme apar în nota de fundamentare a unui proiect de Ordonanță aflat miercuri pe agenda de la Palatul Victoria. Până acum, autoritățile au propus ca potențialii beneficiari ai acestui ajutor să trimită declarații pe proprie răspundere către Poșta Română, scriu cei de la Hotnews.

Ce scrie în nota de fundamentare

„Pentru identificarea beneficiarilor eligibili este necesară cooperarea dintre diverse instituții, în principal prin interogarea bazelor de date existente la nivelul instituțiilor implicate, operaționalizarea unui sistem informatic de gestionare a acestor date și extragerea informațiilor necesare pentru identificarea corectă a beneficiarilor eligibili.

Având în vedere că sprijinul acordat categoriilor de persoane vulnerabile pentru compensarea prețului la energie este suportat parțial din fonduri externe nerambursabile, se impune prelucrarea cu acuratețe a informațiilor existente în bazele de date ale instituțiilor implicate, pentru asigurarea unor piste de audit adecvate și corelarea / confruntarea acestora cu situația reală din teritoriu / loc de consum / gospodărie.

Urmare a simulărilor efectuate prin cooperarea instituțiilor implicate, s-a constatat că în foarte multe situații nu se pot identifica coabitanții pentru un loc de consum și este astfel necesar să se identifice persoanele în cauză în baza unor declarații pe propria răspundere date de către beneficiarul de sprijin.

Problemele de identificare exactă a adresei beneficiarilor se datorează în principal inexistentei cartografierii exacte a rețelei de străzi, îndeosebi în mediul rural, unde sunt sate întregi în care străzile nu au nume. Și în mediul urban se pot găsi străzi fără nume, străzi cu același nume în același oraș.

Poșta Română poate asigura tipărirea, distribuirea, preluarea, scanarea și transmiterea informațiilor conținute în declarațiile pe propria răspundere, în condițiile în care beneficiarii de sprijin se regăsesc pe întreg teritoriul României, în mediu rural și urban.”, este scris în nota de fundamentare.

În ce constă voucherele de energie

Legea spune că aceste vouchere se acordă per loc de consum mai multor persoane vulnerabile în două tranșe, februarie și martie 2023. Practic, de aceste tichete beneficiază gospodăriile cu mai mulți locuitori, în care venitul per membru al familiei trebuie să fie sub 2.000 lei.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Marcel Boloș, a anunțat că aproximativ 3,9 milioane de români vulnerabili vor beneficia de acest ajutor din partea statului. Oficialul a mai spus că acești bani vor fi trimiși către aproximativ 2,8 milioane de gospodării.

Astfel, beneficiarii vor încasa vouchere de 1.400 lei, ce vor putea fi utilizate până la data de 31 decembrie 2023, în două tranșe

a) 700 lei/semestru, se acordă în luna februarie 2023 pentru perioada 01.01.2023 – 30.06.2023;

b) 700 lei/semestru, se acordă în luna septembrie 2023 pentru perioada 01.07.2023 – 31.12.2023.

Cine primește aceste vouchere

Conform ordonanței nr. 166/2022, cei care vor primi voucherele de energie sunt:

a) pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum si pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

b) persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

c) familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei;

d) familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la venit minim garantat.