Info

Nicolae Ciucă și Romgaz fac pregătiri pentru punerea în mișcare alertă a proiectului Neptun Deep! Declarațiile premierului

Neptun Deep - sursa foto - romaniajournal.ro
sursa foto: romaniajournal.ro

Nicolae Ciucă s-a întâlnit astăzi cu echipa de la Romgaz la Palatul Victoria pentru a discuta despre producția de gaze naturale și pentru a aborda subiectul privind lansarea de noi sonde.

În cadrul întâlnirii de astăzi, echipa Romgaz a prezentat implicarea sa în proiectele off-shore din Marea Neagră, printre care se numără şi Neptun Deep. De asemenea, conducerea companiei a furnizat detalii privind evoluția proiectului centralei de producere a energiei electrice din Iernut, cu o capacitate instalată de 430 MW.

Proiectele trebuie să fie implementate cât mai repede

Ciucă a explicat că o atenție deosebită este acordată de către Guvern investițiilor în securitatea energetică a țării. Romgaz, drept companie națională, este cheia în realizarea acestui obiectiv. Este necesar implementarea acestor proiecte rapid, guvernul asigurând instrumentele care să asigure realizarea acestor obiective.

„Guvernul acordă o importanță deosebită investițiilor care contribuie la consolidarea securității energetice a țării. Rolul Romgaz, ca și companie națională, este determinant în implementarea planurilor Guvernului de a atinge acest obiectiv. Avem nevoie de un ritm alert în implementarea acestor proiecte, iar pentru asta am asigurat toate instrumentele necesare, atât financiare, cât și legislative”, a declarat premierul României, Nicolae Ciucă, la palatul Victoria, citat de Agerpres.

Proiectul Neptun Deep și obiectivele acestuia

Proiectul Neptun Deep, organizat în Marea Neagră, în care OMV Petrom și Romgaz sunt parteneri, a primit statutul de zăcământ comercial, un pas important înaintea începerii extracției gazelor. Proiectul implică exploatarea unui perimetru offshore, care se află la aproximativ 136 km de coasta României și la o adâncime de aproximativ 1.500 de metri sub nivelul mării.

Reprezentanții OMV Petrom au declarat că, în funcție de evoluția procedurilor, decizia finală de investiție este planificată pentru mijlocul anului 2023, iar prima producție de gaze este preconizată pentru începutul lui 2027.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a menționat în august că, conform acordului petrolier de concesiune a perimetrului offshore de gaze naturale Neptun Deep din Marea Neagră, operatorii concesionari, OMV Petrom și Romgaz, sunt obligați să anunțe oficial până la sfârșitul acestui an că zăcămintele au o valoare comercială și pot fi exploatate în condiții de rentabilitate economică.

1,5 miliarde de dolari investiți în Neptun Deep

Potrivit paginii OMV Petrom, în perioada 2008-2016, o sumă de 1,5 miliarde de dolari au fost investiți în exploatarea și evaluarea blocului Neptun. Pe site se arată întreaga evoluție a proiectului:

„În 2008, OMV Petrom a format un Joint Venture cu ExxonMobil în vederea explorării blocului Neptun în zona de mare adâncime a Mării Negre. Perimetrul se întinde pe o suprafață de aproximativ 7.500 km2 cu adâncimi ale apei care variază între 100 și 1.700 metri.

Peste 1,5 miliarde de dolari au fost investiți în explorare și evaluare în blocul Neptun între 2008 și 2016. Activitățile de explorare au inclus și două campanii de achiziție de date 3D precum și două campanii de foraj de explorare, cu opt sonde de explorare și evaluare forate.

În 2012, Domino-1, prima sondă de explorare în ape de mare adâncime din România, a confirmat existența unui zăcământ de gaze naturale.
În ianuarie 2016, s-a încheiat cu succes a doua campanie de foraj de explorare în apele de mare adâncime din zona românească a Mării Negre, cu șapte sonde săpate. Majoritatea dintre ele au descoperit acumulări de gaze naturale.

În 2017, s-au desfășurat activități intense de inginerie în vederea unei potențiale decizii finale de investiție.

În prezent, continuăm să evaluăm viabilitatea tehnică și comercială a proiectului”, relatează OMV Petrom.