Info

Distribuția ajutoarelor pentru energie pare să se împotmolească. Cei 1.400 de lei riscă să nu ajungă la beneficiari

Posta Romana realitatea.net
Sursa foto:realitatea.net

Ajutorul promis de guvern pentru plata facturilor la energie pare să se împotmolească. Motivul – nu se știu adresele persoanelor vulnerabile care ar trebuie să beneficieze de el și nici colocatarii acestora. Soluția propusă printr-o nouă ordonanță ar fi încasarea banilor prin declarații pe propria răspundere colectate de Poșta Română.

Guvernul pare să se afle într-un impas cu acordarea sprijinului pentru compensarea prețurilor la energie în valoare nominală de 1.400 lei, care urmează să fie livrat în două tranșe. Și trebuie să găsească rapid o soluție, pentru că Ordonanța de Urgență 166/2022 prevede ca prima tranșă de 700 de lei să fie distribuită în luna februarie.

Problema guvernului este însă că, până la acest moment, nu se cunosc toate adresele persoanelor vulnerabile care ar trebui să beneficieze de ajutorul la energie. Și nici câte persoane care locuiesc la aceeași adresă pentru a putea fi calculat venitul eligibil pe gospodărie. Ordonanța prevede că sprijinul se acordă per loc de consum, condiția inclusă fiind ca, în gospodăriile cu mai mulți locuitori, venitul pe membru de familie să nu depășească 2.000 lei.

Pentru că termenul este scurt, Guvernul are în vedere o soluție simplă și radicală: încasarea sprijinului de 700 de lei pe baza unor declarații pe proprie răspundere date de benficiari, care vor fi colectate de Poșta Română, care și distribuie ajutorul

Ce blocheaza acordarea ajutorului la energie

Conform OUG 166/2022, ajutorul la energie se acordă doar după ce beneficiarii eligibili sunt identificați pe loc de consum și se calculeează venitul mediul al tuturor persoanelor care locuiesc la respectiva adresă.

Condiția dă însă mari bătăi mari de cap guvernului, pentru că „pentru identificarea beneficiarilor eligibili este necesară cooperarea dintre diverse instituții, în principal prin interogarea bazelor de date existente la nivelul instituțiilor implicate“, se explică în noul proiect de ordonanță pe care guvernul îl are în vedere pentru a putea pune în aplicare OUG 166/2022. Aceasta presupune însă dezvoltarea și darea în funcțiune a unui sistem informatic de gestionare a datelor, pe baza căruia să poată pentru identificate persoanele care se încadrează în categoria beneficiarilor eligibili ai ajutorului la energie. Iar pentru că ajutorul este finanțat parțial din din fonduri externe nerambursabile, „se impune prelucrarea cu acuratețe a informațiilor existente în bazele de date ale instituțiilor implicate, pentru asigurarea unor piste de audit adecvate și corelarea / confruntarea acestora cu situația reală din teritoriu / loc de consum / gospodărie“, se mai arată în argumentația respectivă.

Salvarea se află la Poșta Română

Potrivit aceleiași surse, testele făcute până acum nu au dat rezultatele scontate pentru că, în numeroase cazuri, nu se pot identifica persoanele care locuiesc la o adresă semnalată ca loc de consum de o persoană eligibilă. Motivul – nu există hărți exacte nici în mediul urban, dar mai ales în cel rural.

Soluția este Poșta Română, care „poate asigura tipărirea, distribuirea, preluarea, scanarea și transmiterea informațiilor conținute în declarațiile pe propria răspundere, în condițiile în care beneficiarii de sprijin se regăsesc pe întreg teritoriul României, în mediu rural și urban“, se arată în nota de fundamentare a noii ordonanțe, citată de HotNews.

Procedura de stabilire a listei cu numele, CNP-ul și adresa fiecărei persoane care se califică drept beneficiar eligibil rămâne însă anevoioasă. Pentru identificarea corectă este nevoie să fie compilate date din bazele de date ale Ministerul Muncii, Ministerului Finanțelor, ANAF și Direcției Generale pentru Evidența Persoanelor, la care se adaugă și casele de pensii neintegrate in sistemul public de pensii și instituțiile din sistemul național de apărare. Rezultatul, livrat sub forma a două liste, una cu beneficiari eligibili, alta cu persoanele care nu pot primi ajutoare, va fi trimis către Ministerul Investițiilor, care la rândul său îl va comunica către Poșta Română.