Infofinanciar > Lumea la zi > Haos în Marea Britanie! Lira sterlină a ajuns la un nivel minim record
Lumea la zi

Haos în Marea Britanie! Lira sterlină a ajuns la un nivel minim record

Lira Sursa foto Romania Libera
Sursa foto: Romania Libera

Luni, lira sterlină s-a prăbușit la un minim record, provocând speculații privind o reacție de urgență din partea Băncii Angliei. Se pare că planul Marii Britanii de a obține un împrumut pentru a-și rezolva problemele economice este pe o direcție negativă. Investitorii au optat în aceste condiții pentru dolarul american.

Îngrijorarea tot mai mare că ratele ridicate ale dobânzilor vor afecta creșterea economică, care se va resimți inclusiv și pe teritoriul asiatic. Economia mondială este puternic afectată. Efectele acestor majorări se resimt de la producătorii auto japonezi la minerii australieni.

Lira sterlină s-a prăbușit la un moment dat cu aproape 5%, până la 1,0327 dolari, depășind minimele din 1985. Mișcările au fost exacerbate de lichiditatea mai redusă din sesiunea asiatică. După ce s-a împiedicat din nou la 1,05 dolari, moneda a scăzut cu aproximativ 7% în doar două sesiuni, conform Reuters.

„Pentru o tranzacție fără riscuri, trebuie să ne îndreptăm către dolarul american. Nu ai unde să te duci în altă parte”, a declarat Michael Every, strategul Rabobank din Singapore.

„BOE va trebui să intervină astăzi, cu siguranță, moment în care toată lumea va sfârși cu rate ipotecare semnificativ mai mari pentru a încerca să stabilizeze lira sterlină.”

Dolarul, pe o pantă ascendentă

Prăbușirea a făcut ca dolarul să crească pe scară largă și a atins maxime multianuale în raport cu dolarul australian și yuanul. Acesta a atins un nou maxim al ultimilor 20 de ani, cu 0,9528 dolari pentru un euro.

În ceea ce privește acțiunile, cel mai larg indice MSCI al acțiunilor din Asia-Pacific în afara Japoniei (.MIAPJ0000PUS) a scăzut cu 1%, atingând un minim al ultimilor doi ani. Se îndreaptă spre o pierdere lunară de 11%, aceasta fiind cea mai mare din martie 2020. Indicele japonez Nikkei (.N225) a scăzut cu 2,2%.

Săptămâna trecută, acțiunile și obligațiunile s-au prăbușit, după ce Statele Unite și alte 6 țări au majorat ratele și au proiectat probleme în viitor. Japonia a intervenit în comerțul valutar pentru a susține yenul. Investitorii și-au pierdut încrederea în gestionarea economică a Marii Britanii.

Indicele Nasdaq (.IXIC) a pierdut peste 5% pentru a doua săptămână consecutiv. S&P 500 (.SPX) a scăzut cu 4,8%.

Vineri, Gilts a înregistrat cele mai mari vânzări din ultimele trei decenii, iar luni lira sterlină a atins cel mai scăzut nivel din ultimii 37 de ani, la 1,0765 dolari, deoarece investitorii consideră că reducerile de taxe planificate vor duce la limita finanțelor publice.

Lira sterlină a scăzut cu 11% în acest trimestru

Randamentul titlurilor de stat pe cinci ani a crescut săptămâna trecută cu 94 de puncte de bază, de departe cel mai mare salt săptămânal înregistrat în datele Refinitiv de la mijlocul anilor 1980. Trezoreriile s-au scumpit și ele săptămâna trecută, randamentele la doi ani crescând cu 35 de puncte de bază la 4,2140%, iar randamentele de referință la 10 ani au crescut cu 25 de puncte de bază la 3,6970%.

Euro a ajuns la un minim al ultimelor două decenii, la 0,9660 dolari, pe fondul creșterii riscului de escaladare a războiului în Ucraina, înainte de a se stabiliza la 0,9686 dolari.

În Italia, partidul Frații Italiei al Giorgiei Meloni a obținut majoritate clară în urma ultimilor alegeri. Conform lui Gouseppe Sersale, manager de fonduri și strateg la Anthilia din Milano, această schimbare de la conducerea statului italian nu va avea un impact așa de mare în ceea ce privește economia. 

„Mă aștept la un impact relativ mic, având în vedere că Liga, partidul cu cea mai slabă poziție pro-europeană, pare să nu aibă rezultate semnificative”, a declarat acesta.

Petrolul și aurul s-au stabilizat după scăderile față de dolarul, care era în creștere de săptămâna trecută. Aurul a atins vineri un minim din ultimii doi ani și s-a cumpărat luni 1.643 de dolari pe uncie. Valorile pentru țițeiul Brent s-au situat la 86,29 dolari.