Info

Dolarul american a atins un maxim istoric în raport cu leul. Ce înseamnă creșterea monedei SUA pentru economiile mondiale

Dolari americani, sursa foto: BreakingNews.md
Dolari americani, sursa foto: BreakingNews.md

Joi, 22 septembrie 2022, BNR a publicat un curs de 5,01 lei pentru un dolar. După lira sterlină, dolarul american este a doua monedă care depășește valoarea de  5 lei. În raport cu leul, noua valoare a dolarului este la un maxim istoric. Cursul dolarului raportat astăzi este  în creștere față de valoarea anterioară de 4,97 lei.

La începutul zilei, valoarea euro a oscilat între 4,9404 și 4,9449 lei. Astăzi, 22 septembrie 2022, cursul BNR era de 4,9412 lei pentru un euro. Anul trecut pe 22 septembrie, la cursul BNR, valoarea euro în fața leului, atingea cel mai mare nivel din istorie (4,9495 lei). Cursul BNR pentru lira sterlină din ședința precedentă, de 5,64 lei, a crescut la 5,66 lei.

Ce consecințe are creșterea dolarului

Anul acesta a fost unul puternic pentru dolarul american. Un dolar puternic este o veste excelentă pentru vizitatorii americani în Europa, dar pentru restul lumii, unde multe națiuni sunt în pragul colapsului sau al falimentului, lucrurile sunt mai puțin plăcute.În comparație cu alte monede importante, valoarea dolarului american a crescut cu peste 10% în 2022, apropiindu-se de cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii. Investitorii s-au grăbit să își convertească fondurile în dolari, o monedă considerată sigură în vremuri incerte, de teama unei potențiale recesiuni mondiale, potrivit CNN, citat de adevărul.ro.

Presiunea viguroasă a Rezervei Federale de a majora ratele dobânzilor pentru a lupta împotriva inflației în creștere a făcut ca dolarul american să fie și mai atractiv. Datorită randamentelor mai mari oferite de investițiile americane, acestea sunt în prezent destul de profitabile. Faptul că o noapte la Roma, care costa 100 de dolari, costă acum doar aproximativ 80 de dolari, îi poate mulțumi pe vizitatorii americani, dar reprezintă o provocare mult mai mare pentru corporațiile internaționale și pentru alte țări.

Aproape 50% din comerțul mondial se desfășoară în dolari, iar națiunile care trebuie să își plătească datoriile în dolari americani ar putea avea dificultăți, în special dacă rezervele lor sunt epuizate. Atunci când economia SUA este solidă, valoarea dolarului american crește; când este slabă și lumea este în recesiune, valoarea dolarului american scade.

În orice caz, investitorii percep moneda ca pe o oportunitate de creștere sau ca pe un refugiu sigur împotriva furtunii crizei. Pentru că se întâmplă la ambele extreme, fenomenul este denumit în mod obișnuit „dolarul zâmbitor”. Pe de altă parte, restul globului nu prea are motive de bucurie. Potrivit lui Manik Narain, economist la UBS, există trei motive pentru care un dolar în creștere poate dăuna țărilor mai slabe din întreaga lume: mărește efortul fiscal, încurajează exodul de capital, cântăreşte greu asupra creşterii economice