Infofinanciar > Info > Hainele Second Hand, o soluție pentru criza financiară. Câți români se îmbracă la mâna a doua
Info

Hainele Second Hand, o soluție pentru criza financiară. Câți români se îmbracă la mâna a doua

Second hand sursa foto fashion365
Second hand sursa foto fashion365

Potrivit unei cercetări  realizate de Cult Research, 62% dintre români au ales să achiziționeze haine la mâna a doua pentru a reduce cheltuielile în contextul scumpirilor intense. De asemenea, 13% dintre români au cumpărat haine second-hand deoarece le plac piesele de vestimentație vintage, 10% pentru că preferă articolele unicat și  6% pentru că sunt preocupați de protecția mediului.

În contextul scumpirilor din ce în ce mai mari din ultima perioadă, românii au fost nevoiți să găsească noi metode de economisire a banilor.  Mulți dintre aceștia au preferat soluția hainelor la mână a doua în detrimentul hainelor noi, reducând astfel o parte din costuri.

În legătură cu studiul, Alexandra Vîjeu, Qual Manager la Cult Research, spune că:  „Rezultatele studiului conturează principalele două categorii de clienți ale magazinelor second-hand: persoanele preocupate de bugetul personal și cele preocupate de statutul social. Prima categorie se bucură de oportunitățile oferite de magazinele second-hand prin prețurile prietenoase. Bucuria acestora este dublă, își cumpără o piesă vestimentară pe care și-o doresc în timp ce economisesc. A doua categorie a românilor își îndeplinește, de asemenea, dorințele când alege un magazin second-hand. Clienții sunt siguri că vor descoperi comori unicate (uneori vintage) care le vor reflecta personalitatea. O a treia categorie a clienților se profilează timid – avangardiștii sustenabilității. Acești români sunt preocupați de protecția mediului și au un stil de viață adaptat acestei misiuni”, relatează economedia.ro.

Cât de des achiziționează românii haine noi

În România, mai mult de 10% dintre persoane își schimbă cămășile, bluzele,tricourile , fustele, pantalonii sau rochiile lunar sau mai rar. Pe de altă parte, mai mult de jumătate dintre români poartă produse pentru sezonul rece, precum paltoane, jachete sau geci, mai mult de doi ani înainte de a le înlocui cu altele noi. Sondajul a relevat că cei care achiziționează în mod regulat articole de îmbrăcăminte consideră, de asemenea, că veniturile lor sunt insuficiente pentru a-și satisface nevoile fundamentale. Motivul este că persoanele care își schimbă frecvent ținuta nu acordă atenție urmăririi cheltuielilor, ceea ce le face să creadă că nu au suficienți bani.

Românii alocă 30% din venit pentru îmbrăcăminte

Majoritatea românilor (75%) alocă până la 30% din venitul lor anual pentru îmbrăcăminte. Unul din zece români cheltuiește peste 300 de lei pentru haine, deoarece își cheltuie majoritatea banilor pe jachete și alte articole de îmbrăcăminte exterioară. Mai mult de jumătate dintre români cheltuiesc 100 de lei sau mai puțin pe articole precum tricouri, bluze, cămăși, cămăși sau fuste, potrivit sondajului. Cei mai frecvenți cumpărători de articole vestimentare sunt cei care susțin că salariul lor este insuficient pentru a acoperi strictul necesar. Acest lucru nu implică faptul că persoanele cu venituri mici cumpără îmbrăcăminte mai frecvent decât ceilalți români.

Lipsa de conștientizare financiară și cheltuirea mai multor bani pe îmbrăcăminte decât este necesar pot fi folosite pentru a explica această tendință. Experții în educație financiară sfătuiesc ca bugetul să fie împărți astfel: 30% din venitul propriu pentru dorințe, 50% pentru nevoi și 20% pentru investiții sau economii. Putem observa că achiziționarea de îmbrăcăminte reprezintă o parte considerabilă din dorințele românilor.