Info

Se anunță noi scumpiri pentru alimente! Cașcavalul va costa 100 de lei kilogramul

https://observatornews.ro
FOTO: https://observatornews.ro

Tarifele pentru produsele din lactate vor înregistra o scumpire masivă în viitorul apropiat, spun patronatele din industria laptelui. Un kilogram de cașcaval va ajunge, la sfârșitul anului, undeva la 100 de lei pe kilogram. Altfel spus, prețul ar urma să fie majorat cu aproximativ 50%.

Produsele din lactate, în special cele din cașcaval sau brânză maturată, care sunt fabricate în totalitate din lapte de vacă, la finele anului, vor  costa chiar și 100 de lei kilogramul.

Scumpirea s-a produs pe fondul majorării costurilor pentru materia primă, laptele crud, dar și a tarifelor mari pentru producție, coroborate cu adausurile mari operate de retaileiri,  anunță Asociația Patronală Română din Industria Laptelui, citați  de mediafax.ro.

Un cost mai mic de 35 de lei pe kilogramul de cașcaval, spune un producîtor din județul Alba, reprezintă o muncă în zadar pentru că nu s-ar produce proift.

În contextul actual, micii producători vor avea cel mai mult de suferit, aceștia atrag atenția că doar companiile mari vor avea de câștigat în condițiile în care lanțurile de retail au o eficiență mai mare pe unitatea de produs care este susținută de monopolul pe care îl au aceștia din urmă asupra prețurilor.

Cașcavalul va costa 100 de lei kilogramul

Caşcavalul va ajunge la 100 lei/kg. Cel mai ieftin caşcaval în retail este 47 lei/kg şi cel mai scump este aproximativ 67 lei/kg”, a declarat Dorin Cojocaru pentru ziarul Financiar.

În momentul de față, brânza artizanală se comercializează cu 75 de lei kilogramul, Istvan Varga, fondatorul companiei Manufactura de Brânză, susține că producerea unui kilogram de brânză implică costuri ridicate și din această pricină prețul produselor pe care le  vinde pornește de la 75 de lei kilogramul.

Istvan Varga, despre scumpirea alimentelor susține următoarele:

”Pentru un kilogram de brânză folosim 10-11 litri de lapte, dar eu nu cumpăr lapte, ci îl produc ferma proprie, însă am producţie de lapte scăzută comparativ cu o fermă industrială, pentru că nu am voie să folosesc orice tip de furaje pentru brânza maturată. Brânza noastră porneşte de la 75 de lei/kg, dar calitatea este ridicată, pentru că noi facem doar o tonă pe lună. Producătorii mari de lactate, industrial, cu ajutorul tehnologiei, îşi permit să scoată maximum dintr-un litru de lapte, noi nu”, conform realitatea.net

Un alt producător din industria brânzeturilor, Marius Chiorean manager al Torokoi, un brand deținut de compania Binal Mob, susține faptul că pentru a produce un kilogram de cașcaval este necesar de 10 litri de lapte, iar prețul minim este de 35 de lei. Orice sumă sub acest prag de 35 de lei reprezintă, în opinia lui Chiorean, o activitate de voluntariat și nu un business.