Info

Noi informații despre securitatea energetică din România! O dăm pe lemne

Lemne, Sursă foto: unsplash.com
Sursă foto: unsplash.com

Transelectrica, printr-un document al Dispecerului Energetic Național (DEN), avertizează că deficitul de energie electrică din producția internă va crește masiv, față de prognozele de dinaintea sezonului rece anterior.

Astfel, conform datelor extrase de Profit din documentul DEN, în scenariul „moderat” lansat de instituție, deficitul va crește în orele de vârf de sarcină ale serilor de iarnă, de la 180 MW la 1.260 MW. În privința scenariului cel mai rău, acesta va crește de la 1.830 la 3.490 MW.

Totodată, DEN susține că, în iarna următoare, producția de energie a României va fi în scădere față de iarna anului 2021. Astfel, în scenariul moderat, România va produce în ultimele 3 luni ale anului 7.940 MW (cu rezervă de 550 MW), față de 9.320 MW (cu rezervă de 920 MW), cât s-a înregistrat sezonul rece trecut. În privința scenariului pesimist, producția de energie s-ar ridica în această iarnă la o cantitate de 6.010 MW (rezervă de 550 MW), față de 8.170 MW (rezervă de 820 MW), cât era în iarna trecută

„În scenariul pesimist, la vârful de seară se înregistrează un deficit de producție de aproximativ 3.490 MW, 550 MW putând fi acoperiți prin mobilizarea integrală a rezervelor din sistem, iar diferența neacoperită fiind de 2.940 MW″, scrie în documentul redactat de DEN.

Ce recomandări face DEN

În contextul acestei crize, voci ale DEN recomandă autorităților să relaxeze temporar restricțiile privind încălzirea cu lemne, pentru a se putea astfel reduce cererea și consumul de electricitate și gaze în rândul populației. De asemenea, DEN avertizează că s-ar putea să fie impuse raționalizări, în „situații previzibile de criză energetică″.

Astfel, Dispecerul Energetic Național consideră că „utilizarea lemnului în gospodării pentru încălzire, pentru reducerea consumului de energie electrică și gaze naturale, prin relaxarea temporară a restricțiilor actuale privind combustibilul lemnos″, precum și ″asigurarea de grupuri diesel pentru alimentarea consumatorilor sensibili″ niște acțiuni necesare în următoarea perioadă.

DEN mai cere Guvernului să amâne aplicarea unei reglementări ANRE, care privește echilibrarea pieței de energie, „pentru a evita ofertarea produselor în euro/MWh și fără limite de preț (în conformitate cu prevederile europene), care în mod inevitabil va conduce și la creșterea prețurilor la energia electrică oferită în Piața de Echilibrare″. De asemenea, reprezentanții DEN recomandă să fie creat un mecanism temporar, prin care să fie limitate prețurile de dezechilibru, a căror creștere duce implicit la scumpirea energiei și pentru consumatorii finali.

Totodată, „reducerea consumului de energie electrică și gaze naturale la consumatorii industriali corespunzător cantităților de energie electrică contractate din piața de energie electrică, pentru reducerea deficitului de energie electrică la nivelul sistemului″ și „pregătirea consumatorilor de energie electrică pentru aplicarea limitărilor de consum, în situația apariției unor situații previzibile de criză energetică″, sunt alte direcții pe care le-a trasat DEN.