Infofinanciar > Lumea la zi > Guvernul Viktor Orban, intervenție critică pe piața financiară. Budapesta a plafonat ratele dobânzilor
Lumea la zi

Guvernul Viktor Orban, intervenție critică pe piața financiară. Budapesta a plafonat ratele dobânzilor

Premierul Ungariei, Viktor Orban
FOTO: Mediafax.ro

„Moștenirea economică” lasată de criza pandemică, efectele nefaste ale războiului din Ucraina precum și sancțiunile Bruxelles-ului aplicate după ureche, toți acești factori au constribuit semnificativ la creșterea inflației și accentuarea instabilității climatului economic, care afectează grav potențialii investitorii deveniți ceva mai cumpătați din cauza lipsei de predictibilitate.

De parcă nu ar fi fost de ajuns, ratele dobânzilor la împrumuturile pentru gospodării și întreprinderi au crescut până la ceruri odată cu rata de bază a băncii centrale, în așa fel încât, Guvernul de la Budapesta a intervenit pe piața financiară pentru a limita creșterea ratelor de rambursare.

Măsurile adoptate de Guvernul lui Viktor Orban

În cazul în care Executivul condus de Viktor Orban nu ar fi procedat astfel, piața muncii din Ungaria risca să se contracteze, oamenii ar fi rămas fără locurile de muncă și implicit fară case, potrivit celei mai recente analize a ministerului Dezvoltării Economice din Ungaria (GFM).

În tot acest context economic dificil, echipa ministerială a fost nevoită să mențină stabilitatea financiară a gospodăriilor și a agenților economici și, totodată, să asigure siguranța locuințelor dat find faptul că ratele dobânzii la credite, de peste 20%, au dat mari bătăi de cap clienților. Astfel, Guvernul a introdus un plafon pentru ratele dobânzilor rezidențiale. în ianuarie 2022 și a extins-o la întreprinderi în luna noiembrie a aceluiași an.

Orban și compania au prelungit măsura de mai multe ori, iar cea mai recentă dintre ele prevede menținerea plafonului până la sfârșitul anului, în acest fel ungurii urmăresc protejarea gospodăriilor, întreprinderile mici și mijlocii în fața turbulențelor mediului de randament ridicat.

Guvernul Orban a pompat în sistem 330 milionae de forinți

Până în momentul de față, măsura a produs efecte pozitive pentru 350.000 de familii și 60.000 de IMM-uri. În prezet 300.000 de gospodării și 28,5 mii de întreprinderi au fost puse la adăpost în fața ratelor ridicate ale dobânzilor. Cele 330 de milioane de forinți popmate de Guvern în sistemul financiar au asigurat securitatea financiară a sectorului privat, în special a IMM-urilor, cât și a gospodăriilor.

Grație obiectivelor asumate de Guvern, inflația rezultată în urma sancțiunilor aplicate Federației Ruse a fost cât de cât ținută sub control. Rata de creștere a prețurilor a înregistrat o scădere de aproximativ 30 de procente, iar banca centrală a implemetat măsuri de reduceri a dobânzilor.

Prin urmare, se poate constata o oarecare îmbunătățire a ratelor dobânzilor, care ar tebui să rămâna la oo singură cifră, situație valabilă și pentru inflație, în caz contrar măsura de protecție a familiilor și întreprinderilor este lovită de nulitate. Așadar, posibilitatea de a elimia plafonul ratelor dobânzilor se va impune doar în cazul în care rata dobânzii de referință a băncii va scădea sub 10%, potrivit Radio România Actualități.