Infofinanciar > Lumea la zi > Cresc din nou dobânzile de referință! Banca Central Europeană ignoră turbulențele din piața financiară
Lumea la zi

Cresc din nou dobânzile de referință! Banca Central Europeană ignoră turbulențele din piața financiară

Banca Centrala Europeana Sursa foto Forbes.ro
FOTO: forbes.ro

Banca Centrală Europeană (BCE) a ordonat în cursul zilei de astăzi creșterea dobânzii de referință cu 50 de puncte de bază. O decizie așteptată încă de luna trecută, în ciuda faptului că piețele financiare mondiale sunt guvernate la ora actuală de un haos general.

BCE a ignorat solicitările investitorilor de a renunța la înăsprirea politicii monetare cel puțin până când piețele vor fi din predictibile.

„Inflaţia este prognozată să rămână mult prea ridicată pentru o perioadă îndelungată de timp. De aceea, Consiliul guvernatorilor a decis să majoreze cu 50 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE, în linie cu angajamentul său de a asigura o revenire ordonată a inflaţiei la ţinta pe termen mediu de 2%”, potrivit comunicatului de presă prezentat la finalul reuniunii de astăzi a Consiliului guvernatorilor BCE.

Cresc din nou dobânzile de referință

Astfel, de la 22 martie an curent, rata dobânzii pentru operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit vor crește până la 3,5%; 3,75% respectiv 3%.

Însă, în comunicatul de presă al instituției financiare de la Frankfurt nu se precizează dacă Banca Central Europeană va ordona creșteri și în luni următoare, deși, mai mulți decidenți au solicitat BCE să adopte măsuri viabile pentru contracararea inflației.

„Nivelul ridicat de incertitudine consolidează importanţa unei abordări pe bază de date în ceea ce priveşte deciziile de politică monetară ale Consiliului Guvernatorilor”, a precizat Banca Central Europeană.

În ultima perioadă, acțiunile băncilor din zona euro au scăzut considerabil pe fondul colapsul băncii americane SVB (Silicon Valley Bank) la car se adaugă și declinul valorii băncii elvețiene Credit Suisse.

Creidt Suisse a primit o injecție de capital de 54 de miliarde de dolari

Astăzi, Banca Centrală a Elveției a anunțat un sprijin financiar de 54 de miliarde de dolari pentru Credit Suisse. Această operație financiară a revigorat acțiunile Credit Suisse cu peste 20%, impulsionându-se astfel și acțiunile altor bănci.

„Consiliul guvernatorilor monitorizează îndeaproape actualele tensiuni de pe piaţă şi este pregătit să răspundă aşa cum va fi nevoie pentru a păstra stabilitatea preţurilor şi stabilitatea financiară în zona euro. Sectorul bancar din zona euro este rezistent, cu poziţii solide de capital şi lichiditate.

În orice caz, arsenalul BCE este complet echipat pentru a oferi sprijin de lichiditate sistemului financiar din zona euro dacă va fi nevoie, pentru a asigura o transmitere fără probleme a politicii monetare”, se mai precizează în comunicatul de presă al BCE.În aceste condiții, analiștii și-au îndreptat atenția asupra declarațiilor pe care le va face Christine Lagarde, ocazia cu care șeful BCE va comenta explica motivele care stau în spatele deciziei Băncii, informează agerpres.ro.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.