Infofinanciar > Info > Guvernul va începe reabilitarea a 35 de spitale! Bugetul este de 188 mil. euro pentru cele cu risc seismic I
Info

Guvernul va începe reabilitarea a 35 de spitale! Bugetul este de 188 mil. euro pentru cele cu risc seismic I

Cutremur în România sursa foto: dreamstime.com
sursa foto: dreamstime.com

După dezastrul din Turcia și cutremurele din Gorj, reabilitarea spitalelor din România care sunt încadrate în clasa I de risc seismic devine o prioritate pentru Guvern. 188 milioane de euro vor fi alocate doar în anul 2023 pentru 35 de spitale, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență pus în dezbatere publică de Ministerul Dezvoltării, conform Economica.net.

Guvernul vrea începerea reabilitării spitalelor din România care sunt încadrate în clasa I de risc seismic. În prima fază 35 de spitale de la noi din țară ar urma să fie consolidate, bugetul fiind de 937,5 milioane de lei din credite bugetare și alte 937,5 milioane de lei din credite de angajament. Cheltuielile pentru acest proiect ar urma să fie de 2,7 miliarde de lei credite bugetare și 2,7 miliarde de lei credite din angajament, pe o perioadă de trei ani.

Peste 200 de spitale nu au expertiza tehnică făcută

Proiectul prevede și lansarea unui program național pentru expertiza clădirilor publice cu risc seismic din sănătate și învățământ. La momentul actual, aproximativ 200 de spitale din România sunt neexpertizate tehnic, conform documentului analizat de Economica.net.

Impactul financiar evaluat a fost făcut pe un cost de 1.500 euro/mp și include: lucrări de consolidare, eficientizare energetică, dar și alte lucrări. Cele 35 de spitale cu risc seismic clasa I au o suprafață desfășurată de 100.000 de metri pătrați. Programul poartă numele „Mihail Cantacuzino”, fondatorul primului spital din București, spitalul Colțea de la Universitate.

Acest program are rolul de a reduce termenele pentru obținerea autorizațiilor și documentelor urbanistice, dar și atribuirea simplificată a contractelor de achiziție publică. Proiectarea și executarea lucrărilor de consolidare ar urma să înceapă anul acesta și se vor derula până în anul 2025.

Se pot negocia contracte fără publicarea unui anunț

„Pentru alegerea modalităților de atribuire s-a avut în vedere încadrarea situațiilor reglementate de prezentul act normativ în ipotezele menționate, reglementate de Legea nr. 98/2016, cu modificările și completările ulterioare, luând în considerare cel mai ridicat grad de risc seismic al clădirilor care fac obiectul programului, ceea ce impune intervenția de urgență asupra acestora.

Acest lucru, în sine, constituie o situație de urgență, care, în opinia noastră, este evidentă și nu necesită demersuri suplimentare pentru a o demonstra. În ceea ce privește negocierea fără publicarea unui anunț, aceasta cu siguranță poate fi aplicată de autoritățile administrației publice din Gorj, cutremurele produse în ultima perioadă încadrându-se în cerințele legii, respectiv: „motive de extremă urgență, determinate de evenimente care nu puteau fi prevăzute de către autoritatea contractantă”, se arată în nota de fundamentare a proiectului normativ.

Din ce bani vor fi finanțate renovările

Sursele de finanțare sunt asigurate din transferuri de la bugetul de stat către bugetele locale, aprobate în bugetul Ministerului Dezvoltării. Programul se derulează în perioada 2023 – 2025, cu posibilitatea prelungirii termenelor cu un an.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.