Infofinanciar > Info > În fine, Nicușor Dan se mișcă! Se bagă 120 de milioane de euro în consolidarea imobilelor cu risc seismic
Info

În fine, Nicușor Dan se mișcă! Se bagă 120 de milioane de euro în consolidarea imobilelor cu risc seismic

Cutremur 77.v1 0 AGERPRES
Foto: Agerpres.ro

Desigur, este un deziderat, dar pare fezabil, din moment ce, la această oră Municipalitatea Bucureşti a încheiat contracte de 50 de milioane de euro pentru consolidarea de clădiri cu risc seismic. Acești bani vin din PNRR, în care stau cam toate speranțele noastre legate de România.

Informația de mai sus a venit de la Răzvan Munteanu, directorul executiv al Administraţiei Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), și probabil n-ar fi venit așa repede dacă nu ar fi fost sinistrele din Turcia care au focusat atenția opiniei publice asupra acestei grave situații.

Nu se opresc la 50 de milioane de euro

„Începând de anul trecut avem două mari planuri la nivel naţional – Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi Planul Naţional pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic. În ambele programe, instituţia noastră a aplicat şi a depus o serie de proiecte – în PNRR am depus pentru imobile în valoare de 60 de milioane de euro şi în prezent avem contracte încheiate în valoare de 50 de milioane de euro, iar pe 3 ianuarie, anul acesta, am depus proiecte în valoare de 120 de milioane de euro, care sunt în evaluare”, a spus Răzvan Munteanu, vineri, într-o conferinţă de presă despre cutremure.

Răzvan Munteanu a lăsat să se înțeleagă că Primăria Capitalei nu face față acestui efort: „Depinde de fiecare dintre noi cât de mult ne putem implica şi cât putem multiplica efortul nostru în consolidare, pentru că, o dată cu apariţia noii legi, nu doar Primăria Municipiului Bucureşti este abilitată să facă consolidare, ci şi primăriile de sector”. Altfel spus, el este de părere că va mai fi mult timp pusă bulină pe imobile în Bucureşti.

20.000 de clădiri șubrede

Directorul executiv al AMCCRS spune că Banca Mondială, estimează că, la nivelul Bucureştiului, sunt 20.000 de clădiri vulnerabile la seism. Mare parte dintre acestea nu sunt foarte încadrate într-o clasă de risc seismic, dar sunt construite înainte de 1977.

Până una-alta, în bazele de date ale AMCCRS se află aproximativ 2.500 de clădiri de risc seismic întâi, doi sau de urgenţă.

Ce este AMCCRS

Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic este un serviciu public de interes local, cu personalitate juridică, finanţat din subvenţii acordate din bugetul local al municipiului Bucureşti şi din venituri proprii, precum şi, după caz, din fonduri de la bugetul de stat.

Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic are ca obiect de activitate reducerea riscului seismic al construcţiilor existente în Municipiul Bucureşti, în contextul atenuării efectelor unui potenţial cutremur şi acţionează pentru realizarea măsurilor de intervenţie la construcţiile care prezintă niveluri insuficiente de protecţie la cutremure.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.