Infofinanciar > Info > Cutremur în România duminică, 12 martie. Ce magnitudine a avut seismul
Info

Cutremur în România duminică, 12 martie. Ce magnitudine a avut seismul

cutremur in Romania
sursă foto: playtech.ro

Un nou cutremur a avut loc în România duminică, 12 martie, după seria de seime de sâmbătă. Seismul, destul de important, a fost resimțit în județul Gorj.

Pâmântul s-a cutremurat din nou în România, fiind vorba de un seism cu magnitudinea de 3,7 grade pe Richter care s-a produs duminică, la ora locală 14:15, în Gorj, arată Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Conform informațiilor, cutremurul s-a produs la 14km N de Targu Jiu, 68km S de Hunedoara, 75km NE de Drobeta-Turnu Severin, 82km S de Deva, 90km V de Râmnicu Vâlcea.

În România, cea mai puternică mișcare tectonică din acest an, cu magnitudinea 5,7, a avut loc în data de 14 februarie, în județul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri. Cu o zi în urma a avut loc în aceeași zona un seism de 5,2 grade, la o adâncime de 16 kilometri.

Sâmbătă, un seism cu magnitudinea 4 s-a produs în judeţul Buzău

„În ziua de 11.03.2023, 14:09:18 (ora României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU un cutremur mediu cu magnitudinea ML 4.0, la adâncimea de 140 km”, anunţă INFP.

Sursa citată a precizat că seismul s-a produs la 57 km NV de Buzău, 58 km SE de Sfântu-Gheorghe, 61 km E de Braşov, 64 km V de Focşani, 73 km NE de Ploieşti.

Tot sâmbătă, un cutremur cu magnitudinea de 3,2 grade pe Richter s-a produs la ora locală 17:53, în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea, potrivit Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Seismul s-a înregistrat la o adâncime de 90 de kilometri, în apropierea următoarelor oraşe: 37 km vest de Focşani, 69 km nord de Buzău, 73 km est de Sfântu-Gheorghe, 87 km est de Braşov, 89 km sud de Bacău, 89 km sud-vest de Bârlad.

Alte trei cutremure au avut loc sâmbătă în Gorj

Trei cutremure au avut loc sâmbătă, în mai puțin de o oră în județul Gorj, anunță Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Primul seism s-a produs la ora 15.25. Acesta a avut magnitudinea 2,4 și s-a produs la adâncimea de 15.4 km. Al doilea seism a fost înregistrat la ora 15.28 și a avut magnitudinea 2,5, la o adâncime de 16,3 km.

Ultimul din serie a fost la ora 16.17. Acesta s-a produs tot în Oltenia, Gorj, la adâncimea de 17,1 km și a avut magnitudinea 3,5. Un alt cutremur, cu magnitudinea 4,1, a avut loc tot sâmbătă, la ora 14.09, în județul Buzău, zona seismică Vrancea. Seismul s-a produs la adâncimea de 140 de kilometri.

Probleme pentru România în cazul unui seism puternic

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, afirma sâmbătă că PMB nu are nici măcar o evidență a clădirilor care au nevoie de consolidare, dar a subliniat că există un proiect la nivelul Ministerului Dezvoltării prin care se poate face o inspecție preliminară a clădirilor.

El a anunțat că anul acesta ar putea începe consolidarea a 20 de clădiri din București, cu bani din PNRR sau de la Fondul național pentru consolidare. Întrebat, sâmbătă, în emisiunea Insider Politic de la Prima TV, dacă va mai rămâne ceva din Capitală în cazul unui seism, primarul general Nicușor Dan a explicat că nu s-a făcut nici măcar o evidență a clădirilor cu risc seismic.

”Din păcate, noi nu am reușit să facem nici măcar evidența a ce este de consolidat. Există un proiect foarte interesant al Ministerului Dezvoltării – așa-numita inspecție vizuală (…), pe baza unui chestionar relativ simplu, să avem imagini de ansamblu ale Bucureștiului. Deci, la sfârșitul anului, eu sper să avem această imagine. La un nivel de aproximație o să fie”, a transmis Nicușor Dan.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.