Infofinanciar > Info > Bani de la stat! Cine sunt norocoșii ce vor primi suma oferită de Guvern
Info

Bani de la stat! Cine sunt norocoșii ce vor primi suma oferită de Guvern

Bani
Credit imagine: Capital.ro

Este posibil ca oamenii să primeasca o mână de ajutor din partea statului în această perioadă a scumpirilor. Guvernul se pregătește pentru a lua măsuri cu privire la explozia prețurilor. Oficialii au luat în calcul varianta de a oferi o subvenție salariaților cu venituri sub 1.500- 1.600 de lei.

În această categorie intră și pensionarii cu pensii mai mici decât supa precizată.

Dacă proiectul se adoptă, nu va fi o alocare lunară, ci o sumă oferită o singură dată. Acesta este unul dintre scenariile de pe masa Guvernului și nu se știe deocamdată care va fi valoarea acestui ajutor financiar alocat. El va urma modelul celui din iarnă, când pensionarii au primit acel ajutor împotriva scumpirilor.

De acest ajutor vor beneficia nu doar pensionarii cu pensii până în 1.600 de lei, ci și salariații plătiți cu salariul minim pe economie, adică 1.524 lei net sau 2.550 lei brut.

Ei ar urma să primească acest ajutor financiar pe la jumătatea anului, după rectificarea bugetară.

Ajutor financiar în contextul scumpirilor

Acești bani se dau în contextul în care ne confruntăm cu cele mai mari scumpiri din ultimii 19 ani, avem o inflație record de 13,8% din datele INS, iar Guvernul nu își permită să vină cu ajutoare pe termen lung.

Inflația a ajuns la 13,8% în luna aprilie, potrivit Institutului Național de Statistică, mult pest așteptările Băncii Centrale, care estima că inflația va ajunge la 12% la jumătatea anului. Inflația în aprilie a crescut cu aproape trei procente față de luna martie, când a fost 10,15%. În luna februarie, rata anuală a inflaţiei se afla la 8,53%.

Preţurile de consum în luna aprilie 2022 comparativ cu luna martie 2022 au crescut cu 3,7%, potrivit INS.

Inițial BNR a anticipat că în al doilea trimestru din 2022 prețurile vor depăși marginal o creștere de două cifre, pentru a reveni ulterior. Banca Centrală a recunoscut că prețurile cresc mult mai repede decât anticipase și a majorat dobânda de referință cu +0,75%, cel mai mare pas din ultimii 14 ani.

Energia electrică și gazele naturale s-au scumpit cu 26-28%, într-o singură lună, după ce inflaţia anuală a sărit în aprilie la peste 13%.