Infofinanciar > Info > România înregistrează cea mai mare creștere economică trimestrială din UE
Info

România înregistrează cea mai mare creștere economică trimestrială din UE

crestere economica sursa foto RFI România
Sursa foto: RFI România

În primul trimestru al anului 2022, România a avut cea mai mare creștere economică din UE comparativ cu trimestrul precedent, conform datelor preliminare publicate de Eurostat.

Există șase state (Germania, Estonia, Irlanda, Luxemburg, Malta și Slovenia) care nu au publicat datele de creștere economică pentru primul trimestru.

Anual, economia românească se clasează pe locul 7 în UE privind evoluția din primul trimestru. O creștere masivă de aproximativ 11,9% față de anul trecut a fost înregistrată în Portugalia.

Economia românească este în creștere

În primul trimestru, economia românească a crescut cu 5,2% în termeni trimestriali. O creștere cu 6,5% s-a înregistrat în termeni anuali., comparativ cu primul trimestru al anului 2021, conform datelor semnal publicate de Institutul  Național de Statistică. Datele depășesc cu mult așteptările analiștilor.

Economia Uniunii Europene a crescut  per total cu 5,2% în ritm anual și cu 0,4% în ritm trimestrial. În zona euro, creșterea a fost de 5,1 % în ritm anual și de 0,3% comparativ cu trimestrul precedent.

Estimările specialiștilor au rămas rezervate 

La un avânt economic se așteptau și specialiștii, însă estimările lor au rămas rezervate  având în vedere invazia rusă din Ucraina, începută la finalul lunii februarie și a accelerării inflației.

Făcând o retrospectivă a evolutiei PIB-ului în ultimul trimestru al anului 2021, Institutul Național de Statistică a explicat faptul că pe serie ajustată sezonier indicii de volum au fost modificați față de a doua variantă provizorie. Aceasta a fost o urmare a revizuirii seriei brute prin includerea estimării produsului intern brut pentru primul trimestrul al anului 2022, cât și a schimbării modelului aplicat pentru ajustarea sezonieră în seria trimestrială.

Conform datelor publicate în aprilie, PIB-ul a scăzut cu 0,1% în ultimul trimestru al lui 2021. Noile date au arătat că „Ca urmare a revizuirii seriei brute prin includerea estimării Produsului intern brut pentru trimestrul I 2022 cât şi a schimbării modelului aplicat pentru ajustarea sezonieră în seria trimestrială, seria ajustată sezonier a fost recalculată, indicii de volum fiind revizuiţi faţă de a doua variantă provizorie a Produsului intern brut pentru trimestrul IV 2021, publicată în comunicatul de presă nr. 85 din 8 aprilie 2022. Astfel: rezultatele trimestrului I 2021, comparativ cu trimestrul IV 2020, au fost revizuite de la 101,9% la 101,1%; rezultatele trimestrului II 2021, comparativ cu trimestrul III 2020, au fost revizuite de la 101,6% la 103,3%; rezultatele trimestrului III 2021, comparativ cu trimestrul II 2021, au fost revizuite de la 100,4% la 97,1%; rezultatele trimestrului IV 2021, comparativ cu trimestrul III 2021, au fost revizuite de la 99,9 la 101,0%”, se precizează în comunicatul INS.economia a consemnat un avans de 1%.