Infofinanciar > Lumea la zi > Guvernul georgian a cedat! Proiectul de lege ce a scos oamenii în stradă va fi retras
Lumea la zi

Guvernul georgian a cedat! Proiectul de lege ce a scos oamenii în stradă va fi retras

Guvernul georgian a cedat! Proiectul de lege ce a scos oamenii în stradă va fi retras
sursă foto: dw.com

Partidul de guvernământ din Georgia a declarat joi de dimineață, 9 martie, că renunță la un proiect de lege privind „agenții străini”, după două nopți de proteste violente. Inițiatorii mișcării susțin că au ieșit în stradă împotriva a ceea ce ar fi o schimbare autoritară de inspirație rusă care ar fi pus pus în pericol speranțele de aderare a țării la Uniunea Europeană.

Reprezentanții partidului de guvernământ „Visul Georgian” au afirmat într-o că vor „retrage necondiționat proiectul de lege pe care l-am susținut fără nicio rezervă”. Aceștia au invocat necesitatea de a reduce „confruntarea” în societate, denunțând în același timp „minciunile” spuse despre proiectul de lege de către „opoziția radicală”.

Un proiect de lege „revoltător”

Proiectul de lege ar fi impus organizațiilor georgiene care primesc mai mult de 20% din finanțare din străinătate să se înregistreze ca „agenți străini”. În caz contrar, aceștia ar fi riscat amenzi dure. Anterior, partidul „Visul Georgian” susținea că legea aceasta era necesară pentru a demasca criticii Bisericii Ortodoxe Georgiene, una dintre cele mai puternice instituții ale țării. Delegația Uniunii Europene în Georgia a lăudat decizia de a retrage proiectul de lege, scriind pe Twitter: „Salutăm anunțul făcut de partidul de guvernământ de a retrage proiectul de lege privind influența străină. Încurajăm toți liderii politici din Georgia să reia reformele pro-UE, într-un mod incluziv și constructiv”.

În cadrul unei ședințe comune organizată de partidele de opoziție după retragerea proiectului de lege, Giga Lemonjala, un reprezentant al partidului „Droa”, a declarat că protestele vor continua până când guvernul va denunța în mod oficial proiectul de lege privind agenții străini și îi va elibera pe toți cei reținuți în timpul protestelor.

Două zile de șoc

Parlamentul georgian a acordat aprobarea inițială acestui proiect de lege de lege în ziua de marți, 7 martie, dar zeci de mii de protestatari s-au adunat chiar în acea seară în fața parlamentului. Protestele au continuat și în seara următoare, miercuri, opt martie. Unii protestatari au aruncat cu bombe cu benzină, pietre și sticle de plastic în poliție. Cel puțin un geam din clădirea parlamentului a fost spart, potrivit datelor oficiale, iar o mașină de poliție a fost răsturnată. Poliția a folosit gaze lacrimogene, grenade paralizante și tunuri cu apă pentru a dispersa mulțimea și a declarat că 77 de persoane au fost arestate în timpul protestului de marți.

Opozanții proiectului de lege, inclusiv președintele georgian, Salome Zourabichvili, care a declarat că își va folosi dreptul de veto dacă acesta va ajunge pe biroul său, l-au comparat cu o lege rusă din 2012, care a fost folosită pentru a reprima disidența. Guvernul georgian spune că legislația este inspirată din legile americane privind agenții străini, în vigoare din anii 1930. Opoziția georgiană a criticat de mult timp formațiunea politică „Visul Georgian” pentru ceea ce consideră a fi o apropiere excesivă față de Moscova. Rusia a sprijinit separatiștii din regiunile georgiene Abhazia și Osetia de Sud.

Proiectul de lege i-a înfuriat pe susținătorii aderării Georgiei la Uniunea Europeană, după ce oficialii UE au condamnat proiectul de lege și au declarat că acesta ar complica calea Georgiei spre aderarea la blocul comunitar. Anul trecut, Uniunea Europeană a refuzat să acorde Georgiei statutul de candidat, alături de Republica Moldova și Ucraina, invocând un blocaj al reformelor politice și judiciare, scrie Reuters.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.