Infofinanciar > Lumea la zi > Guvernul britanic a renunțat la planul său de reducere a impozitelor, speriat de prăbușirea pieței
Lumea la zi

Guvernul britanic a renunțat la planul său de reducere a impozitelor, speriat de prăbușirea pieței

Marea Britanie Sursa foto Jurnalul
Sursa foto Jurnalul

Cancelarul britanic Kwasi Kwarteng a renunțat la planul său de reducere a impozitelor pentru persoanele cu venituri mari, după o reacție violentă din partea piețelor financiare și a colegilor din Partidul Conservator care a aruncat țara sa în criză economică.

„Am înțeles și am ascultat”, a declarat Kwarteng în timp ce anunța luni, pe Twitter, această dramatică schimbare de direcție.

O reducere a ratei maxime de impozitare de la 45p la 40p pe lira sterlină a fost surpriza majoră în anunțul mini-bugetului său și al premierului Liz Truss de luna trecută, care a eșuat în mod dramatic. Avantajul pentru persoanele care câștigă peste 150.000 de lire sterline pe an a fost criticat pe scară largă ca fiind nedrept și lipsit de ton, într-o perioadă de creștere a costurilor de trai. Măsura a devenit „o distragere a atenției de la misiunea noastră primordială de a aborda provocările cu care se confruntă țara noastră”, a recunoscut Kwarteng în declarația sa de luni dimineață.

Kwarteng a declarat pentru BBC Breakfast că măsura de 45 de pence „a înecat un pachet puternic” care includea, de asemenea, sprijin pentru facturile la energie și o serie de alte reduceri de taxe.

Întrebat dacă s-a gândit să demisioneze, el a spus: „Deloc”.

Demisia

Amploarea opoziției din partea colegilor conservatori ai lui Kwarteng a amenințat capacitatea sa de a pune în aplicare politica, în timp ce lira sterlină s-a prăbușit și costurile de împrumut ale guvernului au crescut vertiginos, forțând Banca Angliei să intervină pentru a preveni prăbușirea fondurilor de pensii din Marea Britanie. O rebeliune se pregătea în rândul parlamentarilor conservatori, chiar și personalități de rang înalt, precum fostul ministru al cabinetului Michael Gove, denunțând această măsură.

Până duminică seară, mai mult de o duzină de rebeli conservatori își făcuseră publice îngrijorările, punând sub semnul întrebării posibilitatea ca guvernul să transforme în lege reducerea fiscală. Scriind pentru Times, fostul ministru al Transporturilor Grant Shapps a numit-o „o reducere de tinichea din punct de vedere politic, nici măcar o creștere uriașă a veniturilor și cu greu o prioritate pe lista de lucruri de făcut a prim-ministrului”, care „a reușit să înstrăineze pe aproape toată lumea”.

Truss însăși a susținut planurile într-un interviu acordat duminică dimineața la BBC, în timp ce șefii partidelor au ținut să vorbească dur pe parcursul zilei. Președintele Partidului Conservator, Jake Berry, a sugerat că mini-bugetul ar fi tratat ca un vot de încredere în Parlament, ceea ce înseamnă că parlamentarii care nu îl susțin ar putea pierde biciul și, astfel, potențial, locurile de muncă la următoarele alegeri.

Acest lucru a provocat sfidare în unele cercuri, deputatul Maria Caulfield, care a scris pe Twitter că, dacă „nu îl vor pe acest parlamentar din clasa muncitoare, este corect”, potrivit POLITICO.

Au urmat discuții precipitate de criză cu rebelii furioși, iar întoarcerea a fost convenită atât de târziu duminică seara, încât mulți deputați au aflat de ea doar citind rapoartele de presă de luni dimineața – în multe cazuri după ce și-au petrecut săptămâna precedentă încercând să apere politica în fața altora.

Discursul principal

Mișcarea are loc în a doua zi a conferinței conservatoare de la Birmingham, un moment în care, în mod tradițional, partidul se reunește într-o demonstrație de unitate. Kwarteng urmează să se adreseze activiștilor de partid luni după-amiază, iar Truss își va ține discursul principal miercuri.

Lira sterlină a sărit la aflarea veștii întoarcerii, crescând cu mai mult de un cent față de dolar, până la 1,1263 dolari, înainte de a se retrage. Traderii au început să diminueze șansele de a ajunge la rate ale dobânzii de 6 la sută anul viitor. Cu toate acestea, nu este clar încă dacă retragerea lui Kwarteng va salva propria carieră sau credibilitatea șefei sale, Truss, care se confruntă cu ratinguri dezastruoase în sondaje după ce a fost prim-ministru timp de doar o lună.

Un ministru conservator a evidențiat pericolul pentru Truss înainte de a se retrage, spunând că o cale de întoarcere ar putea să o facă „să pară slabă – în funcție, dar nu la putere”.

Cancelarul din umbră al Partidului Laburist, Rachel Reeves, a afirmat că conservatorii și-au „distrus” deja credibilitatea economică și a avertizat că schimbarea de direcție „vine prea târziu pentru familiile care vor plăti credite ipotecare și prețuri mai mari în anii următori”.