Infofinanciar > Info > Guvernanții ne tot amenință cu impozitarea pensiilor speciale. Coaliția de guvernare a luat în vizor și sumele aflate în plată
Info

Guvernanții ne tot amenință cu impozitarea pensiilor speciale. Coaliția de guvernare a luat în vizor și sumele aflate în plată

sursă foto: europafm.ro; guvernanții au în vedere impozitarea pensiilor speciale
FOTO: europafm.ro

Pensiile speciale sunt la un pas de a fi impozitate. Principalele partide din  Coaliția de guvernare au în vedere formularea unui proiect prin care Statul să rețină o parte din veniturile magistraților, aviatorilor, diplomaților precum și a altor categorii de pensii care nu provin din contribuții, potrivit stirileprotv.ro.

De asemenea, guvernanții consideră de bun augur impozitarea sumelor aflate în plată, deși, în momentul de față nu au plan concert prin care noile taxe vor fi aplicate.

În România, beneficiază de pensii speciale aflate în plată aproximativ 10.000 de persoane. Veniturile ”specialilor” au la bază două componente. Una se bazează pe contribuțiile aduse sistemului public de pensii în perioada în care aceștia au activat, iar cea de-a doua componentă în remunerația pe care o primesc de la bugetul de stat, în conformitate cu legile speciale. Cea din urmă este cea care ar urma să fie impozitată.

Categoriile de personal care beneficiază de pensii speciale

Beneficiază de pensie specială aproape 500 de magistrați. Pensia medie pentru această categorie de angajați este de 21.404 lei. Lista angajaților care primesc pensii speciale, plătite din bugetul de stat, este completată de 1658 de grefieri. În acest caz cuantumul pensiei medii este de 5096 de lei. De asemenea, și aviatorii beneficiază de ”venituri speciale”. Sunt peste 1300 de comandanți de navă care încasează o pensie medie de 11,484 de lei.

Statul acordă și diplomaților venituri suplimentare încadrate în categoria pensiilor speciale. În această situație, veniturile medii se ridică la aproape 5800 de lei. Puțin peste 5000 de lei primesc și cei 747 de funcționari ai Parlamentului. Ceva mai mult primesc 560 de angajați ai Curții de Conturi, aceștia obțin din partea statului o pensie medie de 5777 de lei.

Cum reglementarea pensiilor speciale reprezintă un jalon din PNRR, care, în cazul în care nu va fi modificat conform angajamentului asumat în fața Comisiei Europene, România riscă să piardă o parte din banii europeni. În acest sens, Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene a declarat că ” Ce spun experţii Băncii Mondiale? Ca această contribuţie de la stat să fie impozitată progresiv, ca să ajungem la ceea ce ajungem de multe ori în spaţiul public la o normalitate. Ar fi o chestiune de moralitate faţă de cei care o viaţă întreagă au plătit şi încasează pensia din contributivitate.”

Pensia de serviciu nu ar trebui să depășească 14.000 de lei

Aviatorii și judecătorii obțin cea mai mare parte a veniturilor de la bugetul de stat în timp ce pensia celorlalte categorii de personal este bazată preponderent pe contribuții.

Prin urmare, judecătorii primesc 4758 de lei din contribuții la care se adaugă alți 19.945 de lei din bugetul statului. În privința aviatorilor, aceștia obțin aproape 5500 de lei din contribuții plus 7539 de la bugetul statului. Angajații Parlamentului primesc la rândul lor 3977 de lei la care se adaugă puțin peste 2500 de lei din bugetul țării.

Politicienii încă nu au o strategie în ceea ce privește aplicarea impozitării sau pragul de la car se va aplica. În aceste condiții este necesar identificarea unui acord în următoarele două săptămâni, după care modificările ar trebui să fie incluse în legea blocată în forul legislativ.

Recalcularea pensiilor trebuie finalizată în următoarele șase luni, în așa fel încât veniturile să nu depășească salariile. La momentul actual, un magistrat cu o vechime de 15-20 de ani, obține din drepturi salariale un venit de 14.000 de lei net, iar pensia aferentă este de 19.200 de lei.

În cazul în care autoritățile modifică legea și aplică recomandările specialiștilor, pensia de serviciu nu ar trebui să depășească 14.000 de lei. ”Pensiile speciale s-au bazat de multe ori pe acele inginerii făcute în perioadele de timp pe care le-au avut de ales, ca să beneficieze de un cuantum cât mai mare”, a explicat Marcel Boloș.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.