Infofinanciar > Info > Grindeanu ne promite 100 de kilometri de autostradă anual! „ Până astăzi, s-au semnat contracte de peste 13 miliarde de lei la CNAIR”
Info

Grindeanu ne promite 100 de kilometri de autostradă anual! „ Până astăzi, s-au semnat contracte de peste 13 miliarde de lei la CNAIR”

sorin grindeanu, Sursa foto: romaniatv.net
FOTO:romaniatv.net

Sorin Grindeanu, ministrul transporturilor susține că începând cu 2023 vor fi dați în folosință, anual, cel puțin 100 de kilometri de autostradă sau de drum expres. În momentul de față, la o distanță de jumătate de secol de la deschiderea primului șantier pentru construirea unei șosele de mare viteză, numărul de kilometri de autostradă nu depășește 978 de kilometri.

România nu depășește pragul de 1000 de kilometri de autostradă nici cu cei 13 kilometri, aferenți tronsonului Sibiu-Pitești, care vor fi dați în folosință peste trei zile, potrivit Digi 24.

Sorin Grindeanu: „Minimul kilometrilor care trebuie dat în folosință începând de la anul să fie de 100 de kilometri”

„Minimul kilometrilor care trebuie dat în folosință începând de la anul, autostrada plus drum expres, să fie de 100 de kilometri. Cel mai mult s-au dat undeva la 50-60 km. Anul acesta 53 km, anul trecut 30, în 2020 – 61. 2023 și 2024 vor însemna ani care vor aduce în total undeva la 250 de kilometri de drum expres și autostrada, minim.

Asta este și o consecință a faptului că în acest an au fost semnate un număr record de contracte și sume care sunt alocate în mod normal. Până astăzi, s-au semnat contracte de peste 13 miliarde de lei la CNAIR”, a declarat Grindeanu.

Ministrul a declarat pentru Antena 3 că în 2023 se vor finaliza cele trei loturi de pe Autostrada București Sud ( 50 km), a 30 de kilometri de pe Autostrada Transilvaniei ( două din cele trei loturi UMB), precum și două loturi pe Craiova Pitești. Ultimii kilometri de autostradă, 100, au fost dați în folosință în anul 2013.

În 2023 se vor deschide 104 kilometri de autostradă

Contrar declarațiilor ministrului Grindeanu, Lotul 3 de pe A0 Sud, unde lucrează Aktor, este mai degrabă la un pas de reziliere decât de inaugurare, stadiul fizic lucrărilor nu depășește 20 de procente, iar pe lotul 4 de pe DEx 12 (30 de kilometric), UMB este la început cu lucrările, potrivit Digi24.ro.

„ Anul viitor vom ajunge la mai bine de 100 de kilometri de autostradă. În principiu, trebuie să se termine loturile de pe A0 Sud în jurul Bucureștiului și cel puțin 2 tronsoane de pe Craiova – Pitești, trebuie să se termine pe Autostrada Transilvania alte două tronsoane, iar pe Drumul Expres Brăila – Galați este termen de finalizare anul viitor”, a mai declarat Grindeanu.

Potrivit estimărilor, în 2023 se vor deschide 104 kilometri de autostradă, 35 de kilometri, loturile 1 și 2 ale Autostrăzii A0 București Sud la care se adaugă alți  30 kilometri, primele 2 loturi UMB pe Autostrada Transilvania, 14 kilometri  Autostrada Transilvania (Nurol) cu rezolvarea descărcării provizorii, 10 kilometri Drum Expres Brăila – Galați (UMB) și 15 kilometri Drum Expres Oradea – A3 (Strabag).