Infofinanciar > Info > Au bătut palma pentru Aeroportul Internațional Galați-Brăila! Cine este câștigătorul contractului studiului de fezabilitate
Info

Au bătut palma pentru Aeroportul Internațional Galați-Brăila! Cine este câștigătorul contractului studiului de fezabilitate

Aeroport, Sursă foto: Unica
Sursă foto: Unica

În data de 6 decembrie, marți, a fost numit un câștigător pentru contractul ce privește elaborarea studiului de fezabilitate esențial pentru construirea Aeroportului Internațional Galați, potrivit informațiilor transmise în SEAP. În jocul investiției se află o asociere compusă din 17 firme, care are în frunte firma bucureșteană Aduro Impex.

,,Am făcut astăzi un nou pas pentru ca visul gălățenilor și brăilenilor, acela de a avea un aeroport în această zonă, să devină realitate”, a precizat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean (CJ) Galați.

Conform spuselor președintelui Consiliului Județean Galați, au fost finalizate procedurile de licitație pentru un plan de investiții foarte complex, dar și pentru un program de studii asociate fazelor de proiectare.

„A fost încheiată procedura de licitație pentru Planul de investiții/ Master Plan și Studiul de Fezabilitate (SF), necesare pentru Aeroportul Internațional Galați – Brăila, precum și pentru pregătirea studiilor asociate fazei de proiectare SF. Pentru toate aceste expertize va lucra o asociere de 17 firme, inclusiv Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați”, a transmis Costel Fotea, , citat de presa locală, conform economica.net.

Cum arată studiile asociate proiectului

În cadrul licitației s-au ridicat mai multe oferte. Câștigătorul care se pliază pe descrierea făcută de șeful CJ Galați este asocierea ADURO IMPEX (Leader) – TECNO ENGINEERING 2C – WE PROJECT ENGINEERING SRL, care mai deține în portofoliu o serie de subcontractanți.

Există mai multe tipuri de studii care vor fi efectuate în perimetrul zonei. Acestea vor fi din ramura arheologiei, geotehniei, hidrogeologiei, mediului, hidrologiei. De asemenea, vor avea loc și mai multe studii topografice și studii obstacolare.

În același timp, pe structura aceluiași contract, vor fi realizate serii de activități ce presupun proiectarea unui terminal cargo și de pasageri, proiectare piste, sisteme de instalații, sisteme de semnalizare. Totodată, sunt prevăzute și planuri de proiectare pentru alarmare și alertare în eventualitatea unui incediu, instalații electrice și proiectare-relocare a utilităților.

„Pas cu pas, document cu document, lucrăm pentru ca la Galați să fie construit un aeroport internațional de persoane și mărfuri, de care ar putea beneficia sute de mii de oameni din Galați, Brăila, Vrancea, Buzău sau Republica Moldova”, a mai completat Costel Fotea, potrivit sursei citate.

Galați și Brăila vor lucra împreună

Pentru finalizarea cu succes a proiectului precizat anterior, Consiliul Județean Galați va beneficia de ajutor din partea colegilor din orașul vecin, Brăila. Această colaborare este asigurată în urma parteneriatului transpus în cadrul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Infrastructură de Transport de Interes Strategic în zona de Est și Sud.

Data de 30 iunie 2022 a fost ziua lansării licitației, iar valoarea la care se ridică achiziția este de 32,1 milioane de lei. În contract este menționată o perioadă de aproximativ 9 luni, mai concret, 270 de zile.