Infofinanciar > Lumea la zi > Greve generale pe întregul continent european. Sindicatele din Franța au anunțat cele mai mari proteste din istorie
Lumea la zi

Greve generale pe întregul continent european. Sindicatele din Franța au anunțat cele mai mari proteste din istorie

Proteste FranțaSursă foto: Aleph News
FOTO: alephnews.ro

Ziua Internațională a Muncii este sărbătorită în Franța prin greve. Sindicatele au anunțat cele mai mai mari proteste din istorie. Confederațiile sindicale din Franța s-au unit și avertizează autoritățile că vor organiza cele mai mari ample manifestații din istorie. Sindicatelor li se vor alătura și cinci mișcări de tineret care planifică marșuri și mitinguri în peste 300 de localități.

Aproximativ 650.000 de oameni vor protesta împotriva măsurilor de creștere a vârstei de pensionare, doar în Paris autoritățile estimează că vor fi peste 100.000 de protestatari.

Europa este sub semnul protestelor

Sindicaliștii solicită anularea Legii semnată de Emmanuel Macron de creștere a pragului de pensionare la 64 ani. Nu doar Franța este afectată de protestele muncitorilor, de exemplu în Grecia au fost anunțate manifestații masive și o grevă în Transporturi. Angajații își vor suspenda activitatea timp de 24 de ore. Sunt planificate proteste în Atena, Pireu și Salonic. De asemenea, angajații sistemului public de transport își vor suspenda activitatea după orele 21:00.

Aparent și germanii sunt nemulțumiți de politicile sociale pe care le-a impus guvernul de la Berlin, nemții vor organiza o serie de proteste chia în capitala țării, Berlin. Marea Britanie completează listă țărilor în care cetățenii sunt nemulțumiți de activitatea guvernanților, sindicaliștii au pregătit un marș care se va desfășura în Londra până la Trafalgar Square.

Revenind pe continentul european, angajații italieni din transportul feroviar organizează o grevă generală care va dura până la ora 21:00. Totodată, ibericii de la compania aeriană Air Europa amenință cu greva până pe 5 mai dacă nu li se vor majora salariile.

Recentele proteste din Franța au fost resimțite din plin în economia statului, agenția de rating Fitch a scăzut ratingul de la AA la AA- pe fondul tensiunilor sociale. Capacitatea de reducere a datoriei și perspectiva de creștere economică sunt afectate de grevele generale anunțate de sindicaliști.

Standardul de țară al Franței a scăzut

„Impasul politic şi mişcări sociale (uneori violente) constituie un risc pentru programul de reforme al (preşedintelui francez Emmanuel) Macron şi ar putea crea presiuni în favoarea unei politici bugetare mai expansioniste sau unei răsturnări a unor reforme precedente”, se arată în comunicatul emis de agenția de rating.

În aceste condiții, ministrul francez al Economiei și Finanțelor, Bruno Le Maire a declarat că „faptele infirmă aprecierea agenţiei Fitch. Suntem în măsură să adoptăm reforme structurale pentru ţară. Şi vom continua să adoptăm reforme structurale ale ţării. Avem în faţa noastră o întreagă serie de reforme, care vor accelera transformarea modelului economic francez”, a punctat oficialul francez.

În urmă cu șase săptămâni elita politică din Franța a adoptat proiectul de reformare a pensiilor care crește pragul de pensionare de la 62 la 64 de ani. „”Această decizie a dat naştere unor manifestaţii şi greve în întreaga ţară şi probabil va consolida forţele radicale şi antiestablishment”, precizează agenția de rating Fitch citată de Antena 3.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.