Infofinanciar > Info > Salarii tăiate și concedieri la stat. Reforme necesare rezolvării deficitului bugetar
Info

Salarii tăiate și concedieri la stat. Reforme necesare rezolvării deficitului bugetar

Pușculiță bani
Sursă foto: Playtech

Bugetul de stat trece printr-o perioadă grea, fiind prezent un deficit bugetar destul de mare în România. Pentru a rezolva aceste găuri din bugetul de stat, oficialii fac tot ce pot pentru a reglementa problema financiară a țării. Conducerea a pus în practică faimoasa reforma a pensiilor speciale și a anunțat de asemenea, o posibilă înghețare a angajărilor la stat și tăieri salariale.

Singurele posibilități care mai sunt valide pentru a permite României să primească fonduri de la PNRR, potrivit ministrului pentru Investiții și Proiecte Europene, Marcel Boloș, sunt reducerile salariale, concedieri bugetare sau o reevaluare a politicii fiscale.

Planuri pentru reducerea cheltuielilor

Politicienii realizează în acest moment listele care conțin reducerile din bugetele ministerelor, cu scopul de a rezolva problema cheltuielilor. Miniștrii PSD au trimis deja lista care cuprinde tăierile bugetare. Astăzi, miniștri liberali și cei din UDMR vor prezenta planurile lor de acțiuni necesare pentru a reduce cheltuielile. Premierul Nicolae Ciucă le-a cerut acestora ca lista de cheltuieli să fie redusă cu 6%. Toate aceste măsuri sunt luate din dorința de a aduce țării o sustenabilitate din punct de vedere fiscal. „Având în vedere obligația Guvernului de a conduce politica fiscal bugetară în mod prudent și de a gestiona resursele și obligațiile bugetare, precum și riscurile fiscale, de o manieră care să asigure sustenabilitatea poziției fiscale, este necesară adoptarea unor măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare.” a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Astfel, astăzi este ultima zi destinată trimiterii de liste, care conțin măsurile identificate intern, legate de cum ar putea fi reduse cheltuielile, fără a putea fi afectate investițiile. Tăierile aferente vor fi diferite în funcție de minister. Există instituții cu bugete limitate în care nu se pot realiza modificări, însă sunt și ministere cu bugete impresionante alocate. În cazul bugetelor mari, astfel de tăieri vor reprezenta o economie considerabilă.

„În acest context, vă rugăm să dispuneți reevaluarea fondurilor aprobate prin legea bugetară anuală pentru instituția pe care o conduceți și să identificați măsuri ce pot fi adoptate, inclusiv prin acte normative, care să conducă la diminuarea prevederilor bugetare cu cel puțin șase la sută din totalul creditelor bugetare aprobate, fără afectarea investițiilor, indiferent de sursa de finanțare, a cheltuielilor aferente proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile și din Planul Național de Redresare și Reziliență. Măsurile identificate vor fi transmise Guvernului până cel târziu la data de 12 aprilie 2023”, se arăta în circulara trimisă de premierul Nicolae Ciucă.

Plan de reducere a cheltuielilor

Pentru a ajuta țara noastră să atingă obiectivele prezentate în Planul național de redresare și de reziliență (PNRR), Ministerul Finanțelor elaborează, de asemenea, o strategie de austeritate riguroasă, care ar veni în sprijinul acestor probleme la nivelul bugetului de stat.

Ministerul de Finanțe are în vedere, în mod special, elaborarea unei ordonanțe care să includă măsuri economice și bugetare, cum ar fi eliminarea bonusurilor acordate în timpul pandemiei. În acest caz, sindicaliștii din domeniul sănătății au oferit și ei un răspuns, susținând că veniturile din acest domeniu nu ar trebui să fie diminuate, dimpotrivă crescute, deoarece acest lucru ar duce la un exod în masă al profesioniștilor din domeniul sănătății. Surse guvernamentale susțin că nu se știe exact dacă bonusurile vor fi eliminate. Virusul COVID 19 încă există, iar potrivit unor surse apropiate premierului, aceste prime vor fi păstrate, conform Antena 3 .