Infofinanciar > Info > Greva pare a nu avea vreun sfârșit! Ce s-a întâmplat acum? Cele mai noi detalii
Info

Greva pare a nu avea vreun sfârșit! Ce s-a întâmplat acum? Cele mai noi detalii

greva educatie (sursă foto: jurnalul.ro)
sursă foto: jurnalul.ro

Grevele continuă. Oamenii din domeniul educației au anunțat că vor continua să protesteze și zilele următoare, chiar dacă de marți, 6 iunie, după finalizarea minivacanței de Rusalii, elevii vor trebui să se întoarcă în bănci. După câteva runde de negocieri cu membrii Guvernului, sindicaliștii din domeniul învățământului au obținut un rezultat, însă se declară nemulțumiți de oferta propusă de Guvern.

Este vorba despre majorarea salariilor dascălilor cu până la 1.000 de lei și a personalului auxiliar cu valoarea de 400 de lei, iar această măsură a fost adoptată de către membrii Executivului de la București prin aprobarea unei Ordonanțe de Urgență (OUG) de joi, 1 iunie.

În schimb, profesorii sunt nemulțumiți și nu consideră că Guvernul respectă întocmai cele discutate în întâlnirile pe care le-au avut, asta pentru că măririle salariale nu ar fi prevăzute în ordonanță, ci mai degrabă într-o anexă a Ordonanței care nu are valoare juridică. Membrii Guvernului, precum Ligia Deca, ministrul Educației, sau Marius-Constantin Budăi, ministrul Muncii, ar fi negat aceste acuzații.

Cum s-au majorat salariile dascălilor

Potrivit declarațiilor făcute de Guvern prin cele prezentate de către reprezentanții Ministerului Educației, veniturile lunare ale oamenilor din învățământ din România s-ar mări astfel: Pentru luna iunie a anului 2023, 1.000 în plus la venit vor primi dascălii, iar salariul personalului nedidactit se va majora cu 400 de lei.

Apoi, de la începutul anului 2024, prin reglementarea măsurilor din Legea Salarizării, va urma încă o majorare cu până la 40%, urmând ca la începutul atât al lui 2025, dar și 2026, veniturile profesorilor și angajaților auxiliari să mai crească câte o dată cu încă 30%.

Membrii Guvernului împotriva sindicaliștilor

Vineri, 2 iunie, mai mulți membri ai Guvernului au ieșit să vorbească pe acest subiect în spațiul public. Printre aceștia se numără și Ligia Deca, oficialul de la Educație, care a declarat în cadrul unei conferințe de presă faptul că: „Toate salariile de bază cresc, iar asta se va resimți în venitul net al întregului personal din învățământ. Sporurile se aplica pe această bază mărită. Vorbim despre gradația de merit, care este acordată pentru aproximativ 16% dintre posturi, sporul pentru învățământ special – 15%, spor pentru dirigenție – 10%, sporul pentru învățământul simultan – 7-20%, indemnizația pentru zonele izolate – 20%, spor de suprasolicitare – 20%, spor pentru activități cu persoane cu handicap – 15%, indemnizația de hrană”.

Cu foarte scurt timp înainte, și Marius-Constantin Budăi, ministrul Muncii și al Solidarității Sociale, a vorbit cu jurnaliștii de la Antena 3 CNN despre acest subiect. În principal, oficialul a încercat să lămurească controversa cum că în OUG de joi, 1 iunie, nu s-ar prevedea, de fapt, creșterea salariilor celor din educație: „Nota de fundamentare este semnată de doi miniștri co-inițiatori, Ministrul Muncii și Ministrul Educației, de un vicepremier, adică Sorin Grindeanu, și de alți doi miniștri avizatori, Finanțele și Justiția. Ca să conchid, spun că suntem extrem de determinați și asigurăm cu respect cadrele didactice că tot ce s-a discutat cu noi s-a întâmplat și se va întâmpla în continuare”.