Infofinanciar > Lumea la zi > Goana după spioni sau vânătoare de vrăjitoare? Căutarea Kievului de trădători, agenți dubli și colaboratori se întețește
Lumea la zi

Goana după spioni sau vânătoare de vrăjitoare? Căutarea Kievului de trădători, agenți dubli și colaboratori se întețește

Spion Sursa foto The Times of Israel
Sursa foto: The Times of Israel

Din boxa de sticlă din sala de judecată din Kiev, Roman Dudin și-a mărturisit cu voce tare nevinovăția și a răbufnit din cauza deciziei neobișnuite de a împiedica câțiva jurnaliști să îi pună întrebări în timpul unei pauze a audierii. Fostul șef al securității din Harkov este acuzat de trădare și de părăsirea postului, acuzații pe care el și susținătorii săi le neagă cu vehemență.  

„De ce nu pot vorbi cu presa?”, a întrebat Dudin. În timp ce-și scutura frustrat capul, avocații săi, o mână de reporteri locali și susținători au reluat în cor întrebarea sa. La o audiere anterioară, lui Dudin i s-a permis, în timpul unei pauze, să răspundă la întrebările jurnaliștilor, în conformitate cu practica generală din sala de judecată ucraineană. 

În mod suspect, de asemenea, judecătorul a revenit și, spre surprinderea sălii de judecată, a anunțat o amânare neașteptată, fără a oferi niciun motiv. A urmat o agitație în momentul în care aceasta a plecat și au urmat noi reproșuri când gardienii instanței au împiedicat din nou jurnaliștii să vorbească cu Dudin. 

Vânătoarea de trădători, agenți dubli și colaboratori din Ucraina se accelerează 

Aproape în fiecare zi, autoritățile fac public un nou caz de presupusă trădare a unor membri de rang înalt ai agențiilor de securitate și de aplicare a legii, procurori, angajați din industria de stat, primari și alți oficiali aleși. 

Puțini ucraineni  și oficiali occidentali din domeniul serviciilor de informații, de altfel se îndoiesc că un număr mare de agenți dubli și simpatizanți la nivel înalt au facilitat invazia Rusiei, în special în sudul Ucrainei, unde au reușit să preia controlul asupra orașului Kherson cu o rezistență aproape inexistentă. 

Iar autoritățile ucrainene spun că sunt abia la început în vânătoarea de spioni pentru persoanele care au trădat țara și care încă subminează securitatea și apărarea Ucrainei.  

Din cauza legăturilor istorice cu Rusia, Serviciul de Securitate al Ucrainei și alte agenții de securitate, precum și industriile de armament și energie ale țării sunt cunoscute ca fiind pline de spioni. De la revolta Maidanului din 2013-2014, care a dus la înlăturarea lui Viktor Ianukovici, satrapul Moscovei în Ucraina, au fost organizate razii și epurări episodice. 

Conflictul atinge și alte culmi

Pe măsură ce conflictul face ravagii, epurările au devenit mai urgente. Și, posibil, mai politice, pe măsură ce criticile guvernului se intensifică din partea politicienilor din opoziție și a liderilor societății civile. Aceștia devin mai cenzurați în mod public, acuzându-l pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski și echipa sa restrânsă că se folosesc de război pentru a consolida cât mai multă putere. 

În vara anului trecut, Zelenski a concediat mai mulți oficiali de nivel înalt, inclusiv pe cei mai importanți doi oficiali din domeniul aplicării legii, procurorul general Iryna Venediktova și șeful securității Ivan Bakanov, ambii prieteni vechi ai săi. Într-un discurs național, el a declarat că autoritățile investighează peste 650 de cazuri de suspiciune de trădare și complicitate cu Rusia din partea unor oficiali, inclusiv 60 care au rămas în teritoriile confiscate de Rusia și care „lucrează împotriva statului”. 

„Un număr atât de mare de infracțiuni împotriva bazelor securității naționale și legăturile stabilite între oficialii ucraineni din domeniul aplicării legii și serviciile speciale rusești ridică întrebări foarte serioase”, a spus el. 

În Ucraina există o neliniște tot mai mare cu privire la faptul că nu toate cazurile și acuzațiile sunt legitime 

Unii suspectează că vânătoarea de spioni se îmbină acum cu o „vânătoare de vrăjitoare” politică. Aceștia se tem că această căutare ar putea fi din ce în ce mai mult legată de politicianism, de ranchiună personală sau de încercări de a ascunde corupția și infracțiunile. Dar și pentru a distrage atenția de la întrebările din ce în ce mai frecvente privind incapacitatea guvernului în perioada premergătoare invaziei de către o Rusie învinsă și plină de resentimente.  

Printre cazurile care stârnesc îngrijorare în ceea ce privește posibila ascundere a corupției se numără cel împotriva lui Roman Dudin, în vârstă de 40 de ani. „Este ceva în neregulă cu acest caz”, a declarat Ivanna Klympush-Tsintsadze, fost vicepremier ucrainean și acum deputat al opoziției.  

Și aceasta este opinia celor câțiva susținători care au fost prezenți la audierea de săptămâna trecută. „Aceasta este o persecuție politică, iar el este un ofițer foarte bun, onest și demn”, a declarat Irina, în vârstă de 50 de ani, al cărei fiu, care locuiește acum în Florida, a servit cu Dudin. „Este o persoană independentă din punct de vedere politic și investiga fapte de corupție în care erau implicați primarul din Harkov și alți politicieni puternici, iar aceasta este o modalitate de a opri aceste investigații”, a susținut ea.  

Zelenski l-a eliberat din funcție pe Roman Dudin în luna mai a anului trecut, spunând că acesta „nu a lucrat pentru a apăra orașul din primele zile ale războiului de amploare”. Dar, în mod bizar, Dudin nu a fost reținut și inculpat timp de alte patru luni și a fost arestat abia în septembrie anul trecut. Avocatul principal al lui Dudin, Oleksandr Kozhevnikov, spune că nici Zelenski și nici superiorii săi din SBU nu au exprimat vreo plângere cu privire la activitatea sa înainte de a fi concediat. 

„A spune că dovezile sunt slabe este puțin spus pur și simplu nu corespund realității. A primit câteva premii și recunoaștere pentru eforturile sale înainte și în timpul războiului din partea Ministerului Apărării”, spune Kozhevnikov. „Când am fost de acord să iau în considerare preluarea cazului, i-am spus lui Roman că, dacă va exista vreun indiciu de trădare, voi renunța imediat la el, dar nu am găsit niciunul”, a adăugat el. 

Unii sunt prietenii inamicilor lor

Biroul de Stat de Investigații spune că Dudin „în loc să organizeze munca de contracarare a inamicului, s-a angajat de fapt în sabotaj”. Acesta susține că a crezut că „ofensiva rusă va avea succes” și a sperat că autoritățile rusești îl vor trata favorabil datorită subversiunii sale, inclusiv prin „crearea deliberată a condițiilor” care să permită invadatorilor să confiște arme și echipamente din bazele serviciilor de securitate din Harkov. În plus, este acuzat că și-a părăsit postul fără permisiune, că a ordonat în mod ilegal personalului său să părăsească regiunea și că a distrus un sistem de comunicații securizat pentru contactul cu Kievul.  

Dar documentele obținute de POLITICO de la agențiile ucrainene relevante par să submineze acuzațiile. Unul dintre acestea atestă că nu s-a constatat nicio deteriorare a sistemului de comunicații securizat; iar un document al Ministerului Apărării afirmă că Dudin a dispersat arme din arsenalul local al SBU către forțele de apărare teritorială. „Batalioanele locale îi sunt recunoscătoare pentru că a distribuit arme”, spune Kozhevnikov. 

Avocatul său spune că Dudin a plecat din Harkov doar pentru că superiorii i-au ordonat să meargă la Kiev pentru a ajuta la apărarea capitalei ucrainene. O înregistrare video geolocalizată a lui Dudin în uniformă împreună cu alți ofițeri SBU în centrul Kievului, în mod ironic la o aruncătură de băț de Tribunalul Districtual Pechersk, a fost declarată inadmisibilă de către judecător. Apărarea a cerut judecătoarei să se recuz din cauza legăturilor academice cu Oleh Tatarov, un șef adjunct al administrației prezidențiale, dar cererea a fost respinsă.  

Potrivit unui document de 29 de pagini întocmit de avocații apărării pentru eventualul proces, Dudin și subordonații săi par să fi fost activi în mod frenetic pentru a contracara forțele rusești de îndată ce au fost trase primele focuri de armă, capturând 24 de sabotori, identificând 556 de colaboratori și efectuând recunoașteri ale mișcărilor trupelor rusești. 

Trădarea pare a fi adesea acuzația care se aduce indiferent dacă este sau nu adecvată 

Informațiile transmise la timp de SBU au ajutat unitățile militare și de informații să oprească o coloană blindată rusă care intra în orașul Harkov, potrivit avocaților apărării.  

„Singurul ordin pe care nu l-a executat a fost acela de a transfera echipa sa de 25 de membri ai forțelor speciale Alpha în prima linie, deoarece era nevoie de ei pentru a-i prinde pe sabotori”, spune Kozhevnikov. „Momentul îndepărtării sale este suspect – a fost atunci când investiga acuzațiile privind deturnarea ajutorului umanitar de către unii politicieni puternici”. 

Chiar înainte de cazul lui Dudin, au existat îndoieli tot mai mari cu privire la unele dintre acuzațiile de trădare – inclusiv acuzațiile vagi împotriva fostului procuror Venediktova și a fostului șef al securității Bakanov. Ambii au fost acuzați că nu au reușit să împiedice colaborarea unor persoane din cadrul departamentelor lor. Dar, brusc, în noiembrie, Venediktova a fost numită ambasador al Ucrainei în Elveția. Iar în urmă cu două săptămâni, Biroul de Stat de Investigații a declarat că agenția nu a găsit nicio faptă penală din partea lui Bakanov. 

Eliberarea ambilor, fără prea multe explicații, după demiterile lor umilitoare și foarte publice, a stârnit uimire. Cu toate că unele persoane din interiorul SBU îl acuză pe Bakanov de indolență în căutarea spionilor înainte de invazia rusă.  

Luna trecută, mai mulți militari ucraineni au fost acuzați de trădare pentru că au dezvăluit din greșeală informații în timpul unei misiuni neautorizate, ceea ce a permis Rusiei să țintească un aerodrom militar.  

Militarii au încercat fără permisiune să captureze un avion de război rusesc în iulie, după ce pilotul acestuia a indicat că vrea să dezerteze. Poate că misiunea a fost una de mântuială, dar avocații spun că nu a fost trădare.