Infofinanciar > Lumea la zi > Goana după resurse. Putin vrea o porțiune uriașă din Oceanul Arctic. Capacitățile militare ale Kremlinului din apele înghețate
Lumea la zi

Goana după resurse. Putin vrea o porțiune uriașă din Oceanul Arctic. Capacitățile militare ale Kremlinului din apele înghețate

vladimir putin oceanul arctic (sursă foto: asia.nikkei.com)
sursă foto: (sursă foto: asia.nikkei.com)

Președintele rus Vladimir Putin a purtat vineri, 27 ianuarie, discuții cu oficiali de top din domeniul securității cu privire la statutul actualizat al eforturilor Rusiei de a extinde în mod legal limitele exterioare ale platformei sale continentale din Oceanul Arctic. În anul 2021, Rusia a depus la Națiunile Unite o cerere de redefinire a platoului său continental, despre care se crede că ar conține vaste rezervoare neexploatate de petrol și gaze.

Moscova a declarat la momentul respectiv că dorește mult mai mult din fundul mării arctice, o mișcare care are implicații pentru Canada și Danemarca, care au propriile lor pretenții. În conformitate cu dreptul internațional, platoul continental este definit ca fiind o zonă de ape de obicei puțin adânci care mărginește țărmul unei țări și care este considerată o extensie a teritoriului acesteia, permițând țării respective să își exploateze resursele naturale.

„Avem mai multe chestiuni importante astăzi, stimați colegi, care privesc atât agenda internă, cât și problema limitei exterioare a platoului continental al Rusiei în Oceanul Arctic. Să trecem la treabă”, a declarat Vladimir Putin, citat de site-ul Kremlinului, potrivit juranliștilor de la Reuters.

Moscova, secretoasă pe această problematică

Kremlinul nu a oferit imediat alte detalii despre această întâlnire, la care au participat mai mulți oficiali de rang înalt, inclusiv ministrul Apărării, Serghei Șoigu, și Serghei Narîșkin, șeful serviciilor de informații externe. Vecinii Rusiei din Arctica au devenit în ultima perioadă din ce în ce mai îngrijorați de ambițiile Moscovei în regiunea de importanță strategică de când aceasta a trimis zeci de mii de soldați în Ucraina în februarie anul trecut.

Statele membre NATO, Alianța Militară Nord-Atlantică, au intensificat exercițiile militare în Arctica în ultimii ani, în timp ce Rusia și-a extins și reînnoit infrastructura militară în regiune.

De ce este capabilă Rusia în Oceanul din Nord?

Capacitățile submarinelor cu rachete balistice ale Flotei de Nord a Rusiei și ale forțelor de bombardiere strategice rămân intacte, în ciuda prețului ridicat pe care invazia țării în Ucraina l-a avut asupra infanteriei navale, armatei și forțelor speciale alocate în Peninsula Kola, situată în partea europeană a Rusei, regiunea Murmansk, potrivit unui nou raport al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale.

Arctica rămâne „de mare valoare strategică pentru Rusia”, a declarat săptămâna aceasta Njord Wegge, profesor la Colegiul Universitar de Apărare din Norvegia, cu ocazia publicării raportului. Pe plan militar, Peninsula Kola din Arctica oferă o poartă de acces pentru submarinele de atac și cu rachete balistice ale Flotei de Nord a Rusiei, care pot trece prin breșa Groenlanda, Islanda, Regatul Unit pentru a ajunge în Atlantic.

Îngrijorările statelor membre NATO

Raportul „Amenințarea rusă asupra Arcticii” notează că sancțiunile impuse de Occident Kremlinului pentru invazia din 24 februarie ar putea avea un efect viitor asupra capacității industriei rusești de apărare de a furniza viitoare capacități strategice. Raportul a menționat efectul acestora asupra construcției de nave și asupra actualizării sistemelor convenționale de armament terestru, maritim și aerian care se bazează pe tehnologie importată.

Raportul a citat beneficiul și importanța menținerii unor sancțiuni stricte asupra cipurilor informatice cu dublă utilizare care ar putea fi folosite pentru forțele convenționale ale Moscovei în luptele din Ucraina.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.