Infofinanciar > Lumea la zi >  Globalizarea își pierde din avânt. Biden, între naționalismul economic și comerțul liber
Lumea la zi

 Globalizarea își pierde din avânt. Biden, între naționalismul economic și comerțul liber

Biden sursa foto New York Post
Sursa foto: New York Post

POLITICO a realizat un studiu pe baza comerțului din SUA și cum a fost el afectat de evenimentele globale. Invazia Ucrainei de către Rusia a accelerat eforturile administrației de a găsi o cale între comerțul liber global și protecționismului asemănător al lui Trump.

Președintele Joe Biden a intrat în funcție cu speranța de găsi o a treia cale de comerț- departe de naționalismul economic al lui Donald Trump și de globalizarea liberă care a fost înainte.

Politică comercială mai puternică decât cea chinezească

Această propunere a lui Biden începea să se risipească atunci când Congresul a abandonat propunerea „Build Back Better”, dar și scutirile fiscale profitabile pentru fabricile interne la sfârșitul lui 2021. Promisiunile sale pentru o politică mai inteligentă și mai dură decât a Chinei au fost înlăturate de argumentele interne de la Casa Albă referitor la taxele și restricțiile de investiții. Aliații din întreaga lume au fost reticenți cu privire la apelurile lui Biden de a se asocia cu Beijingul.

Luptă între democrație și autoritarism

Invazia Ucrainei de către Rusia și refuzul categoric al Chinei de a condamna Moscova a înlesnit ideea lui Biden că secolul XXI va fi definit de o luptă permanentă între democrație și autoritarism.

Congresul se grăbește să adopte credite fiscale pentru cipurile de computere fabricate în America, luând în considerare noile reguli de investiții pentru companiile din China și, potențial, făcând un impuls pentru stimulente mai largi de producție în curând. Pactul economic asiatic propus de Biden are un nou impuls, cu aliatul cheie Coreea de Sud semnând, iar aliații europeni adoptând o linie mai dură față de Beijing. Echipa economică de la Casa Albă este unită în planurile sale de a sancționa economia chineză dacă va ajuta Rusia în Ucraina.

Reconstrucția producției interne

Starea Uniunii președintelui american a captat starea de spirit. În afara declarațiilor sale de susținere a Ucrainei, el a atins și subiectul reconstrucției producției interne pentru a reduce dependența americană de China, Rusia și alte regimuri adverse.

„În loc să ne bazăm pe lanțurile de aprovizionare străine, să o facem în America”, a spus Biden, în urale de ambele părți ale culoarului.

Această propunere este una neconvențională pentru sistemul american din ultimii 40 de ani, întrucât ambele părți au adoptat politici care au determinat firmele americane să mute producția în străinătate. Era globalizării va duce la prețuri mai mici pentru americani și reforme democratice în țări precum China și Rusia. Invazia, împreună cu crizele lanțului de aprovizionare din cauza epidemiei de Covid-19 au provocat ambele națiuni.

„Am crezut că arcul istoriei a garantat primatul societăților noastre libere și deschise asupra sistemelor autoritare închise și, desigur, am crezut că rivalitatea dintre marile puteri este o relicvă a trecutului”, a declarat H.R. McMaster, fostul consilier pentru securitate națională al lui Trump, în timpul unei apariții recente în presă cu secretarul de Comerț, Gina Raimondo. „Ei bine, știm cu siguranță acum, din cauza suferinței poporului ucrainean, nu este cazul și că, China este factorul cheie al Rusiei în acest război oribil.”

Pactul Indo-Pacific

La momentul actual, este încă incert dacă Biden și democrații pot valorifica impulsul de schimbare al politicii comerciale americane. Ei trebuie să completeze detaliile pactului Indo-Pacific propus, care rămâne mai mult un concept vag decât o înțelegere economică reală. Dar nu se poate nega că istoria îi oferă lui Biden o deschidere pentru a schimba paradigma privind comerțul liber.

Invazia Rusiei i-a împins pe mulți aliați americani mai aproape de Washington. Germania a anulat conducta Nord Stream 2 din Rusia, iar Europa se pregătește să importe mai mult gaz american. Coreea de Sud, în urma alegerii unui președinte pro-America și anti-China, a declarat că se va alătura pactului Indo-Pacific. Și zeci de națiuni s-au coordonat cu Departamentul de Comerț pentru a bloca exportul de componente tehnologice americane către firmele rusești, demonstrând Beijingului că Occidentul se poate uni rapid pentru a determina consecințe economice, chiar și în afara războiului.