Infofinanciar > Lumea la zi > Gest de clemență din partea lui Putin! Rusia le oferă ucrainenilor din teritoriile ocupate o lună pentru a-și alege loialitatea
Lumea la zi

Gest de clemență din partea lui Putin! Rusia le oferă ucrainenilor din teritoriile ocupate o lună pentru a-și alege loialitatea

Pașaport rusesc, Sursă foto: unsplash.com
Sursă foto: unsplash.com

Ucrainenii care au fugit din regiunile ocupate ale țării lor anexate de Moscova au la dispoziție o lună pentru a accepta sau respinge cetățenia rusă, a anunțat marți Ministerul rus de Externe. Aceată decizie vine în contextul în care președintele Rusiei, Vladimir Putin, a oficializat vineri anexarea orașelor Donețk și Luhansk, în estul Ucrainei, și a orașelor Zaporizhzhia și Kherson, în sud, în urma unor referendumuri larg contestate.

Aceste acțiuni au atras noi sancțiuni occidentale. Legiuitorii ruși urmează să ratifice marți tratatele de aderare a celor patru regiuni.

Rusia va urma modelul aplicat Crimeei

Ministrul adjunct de externe rus, Evgheni Ivanov, a declarat că procesul de răspândire a „pașapoartelor” rusești în teritoriile ucrainene recent anexate va urma modelul utilizat în Crimeea, pe care Moscova a anexat-o în 2014. Atunci, locuitorii din Crimeea au fost presați să obțină pașapoarte rusești în termen de o lună după ce Moscova a anexat peninsula de la Marea Neagră.

Locuitorii din Zaporizhzhia, Kherson, Luhansk și Donețk care sunt stabiliți în alte țări „trebuie să facă o alegere în termen de o lună cu privire la cetățenia lor, a declarat Ivanov pentru agenția de știri de stat RIA Novosti. El nu a precizat dacă deținătorii de pașapoarte ucrainene din aceste regiuni vor fi sancționați pentru respingerea cetățeniei ruse, scrie publicația The Moscow Times.

Legea din 2020 a lui Putin care interzice străinilor să dețină terenuri în cea mai mare parte a Crimeei a intrat în vigoare anul trecut, amenințând cetățenii ucraineni cu perspectiva de a-și pierde proprietățile din peninsulă. Ivanov a declarat marți că „mulți” locuitori din regiunile ucrainene ocupate au obținut deja pașapoarte rusești și a adăugat că Moscova va „accelera” procesul pentru restul deținătorilor de pașapoarte ucrainene.

Ce a declarat Putin în timpul ceremoniei de anexare

Vladimir Putin a semnat decretele de anexare a celor 4 teritorii separatiste din Ucraina în cadrul unei ceremonii organizate vineri. Astfel, Rusia a alipit 100.000 de km pătraţi, puţin peste 15% din suprafaţa Ucrainei, o zonă cât o ţară ca Portugalia. În cadrul acestui eveniment, Putin a avut un discurs delirant, ofensator la adresa autorităților ucrainene de la Kiev.

„Popoarele desprinse de Moscova, odată cu destrămarea URSS, doar au fost informate că vor face parte din alte ţări, nu au fost consultate, nici n-au înţeles cu adevărat ce li se întâmplă. URSS nu poate fi înviata, dar nimic nu e mai puternic decât voinţa popoarelor de a se întoarce la patria mama.”, a spus Putin.

„Cei care controlează regimul de la Kiev să ştie că cetăţenii din cele patru teritorii, Donețk, Lugansk, Herson, Zaporojie, devin astăzi cetăţeni ai Rusiei şi aşa vor rămâne pentru vecie! Îndemn regimul de la Kiev să-şi retragă armele şi soldaţii de acolo şi să revină la masa negocierilor. Noi suntem gata pentru discuţii, dar să fie clar că, pentru Moscova, soarta celor 4 regiuni iese din discuţie. Ne vom proteja teritoriile cu toate forţele de care dispunem, vom face totul pentru a securiza teritoriul.”, a mai completat liderul de la Kremlin.