Infofinanciar > Lumea la zi > Germanii nu mai pot suporta criza energetică! „Dați drumul cât mai repede la Nord Stream II”, spune Vicepreședintele Parlamentului
Lumea la zi

Germanii nu mai pot suporta criza energetică! „Dați drumul cât mai repede la Nord Stream II”, spune Vicepreședintele Parlamentului

Nord Stream, Sursă foto: Economedia
Sursa foto: Economedia

Criza energetică devine din ce în ce mai puternică în Germania. Statul ar trebui să permită utilizarea gazoductului Nord Stream II.

Acesta este în prezent blocat, însă deschiderea lui este vitală pentru nemți având în vedere cantitatea importurilor de gaze rusești care ajunge în Germania. 

Vicepreședintele Parlamentului German, Wolfgang Kubicki a transmis faptul că în alte condiții, nemții vor avea de suferi: „oamenii să nu fie nevoiți să înghețe iarna și pentru ca industria noastră să nu sufere daune grave”, conform POLITICO.

Ce contează pentru Germania: oamenii sau economia?

Această situația a fost una extrem de mediatizată la nivel mondial, având destul de multe reacții. Un comentariu a venit de la ministrul de externe ucrainean, Dmytro Kuleba, care a spus că „dependența de gazul rusesc ucide”.

Gazoductul Nord Stream II este finalizat și nu există niciun motiv pentru care acesta nu ar putea fi pus în funcțiune. El  trebuie deschis cât mai curând posibil, deoarece trebuie umplute rezervele pentru iarnă.

Christian Lindner a transmis că „nu există niciun motiv întemeiat pentru a nu deschide Nord Stream 2″, având în vedere faptul că deja există livrări prin vechiul gazoduct. Totuși, acesta a spus că „obținerea gazului de la Nord Stream II nu este mai imorală decât de la Nord Stream I. Este o conductă diferită”.

Kubicki transmite, de asemenea, faptul că deschiderea gazoductului Nord Stream II ar fi o testare a președintelui rus, Vladimir Putin. Este posibil ca odată cu deschiderea acestuia, livrările de gaze către Germania să crească, potrivit ultimei declarații a liderului de la Kremlin: „Mai avem încă o rută pregătită – aceasta este Nord Stream 2. Putem să o punem în funcțiune”.

Au existat și câteva critici la aceste declarații ale vicepreședintelui. Una dintre ele vine de la Marie-Agnes Strack Zimmermann, deputat FDP.

Cât gaz rusesc mai ajunge în Germania?

În momentul actual, în Germania, importurile sunt la 20% din capacitatea totală. Această scădere masivă a fost pusă de către partea rusească în spatele întârzierii returnării unei turbine de gaz. Totuși, oficialii nemți și europeni nu sunt de acord cu acest lucru, iar sistarea gazelor s-a produs în mod exclusiv din cauză politică.

În acel moment, s-a vorbit despre intrarea țării în recesiune. Chiar ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a avertizat cu privire la faptul că ar putea exista o sistare completă a gazelor către Germania.

„Judecând după tiparul pe care deja îl vedem, nu m-ar suprinde să aflăm că va fi descoperită o nouă problemă tehnică minoră, motiv pentru care ei (rușii) nu pot deschide robinetul”, a spus acesta.