Infofinanciar > Lumea la zi > Germania și gazul pentru „la iarnă”. În ce stadiu se află cu stocurile?
Lumea la zi

Germania și gazul pentru „la iarnă”. În ce stadiu se află cu stocurile?

Conductă de gaze, Sursă foto: jurnalul.ro
Sursa foto: jurnalul.ro

Guvernele europene se străduiesc să umple depozitele subterane cu provizii de gaz pentru a oferi gospodăriilor suficient combustibil pentru iarna ce urmează, în condițiile în care Rusia a redus drastic livrările de gaze naturale către Europa, mai exact, fluxurile prin gazoductul Nord Stream 1 către Germania funcționând în prezent la capacitate de doar 20%.

„Depozitarea gazului nu este suficientă. Este nevoie și de reducerea cererii”, a spus Andreas Schroeder, șeful departamentului de analiză energetică la ICIS, un serviciu de informații despre mărfuri.

Cele mai recente informații venite de la grupul industrial Gas Infrastructure Europe arată că instalațiile de stocare a gazelor naturale din Germania sunt pline în proporție de puțin peste 77%, mai devreme decât a fost preconizat, întrucât guvernul cancelarului Olaf Scholz a planificat inițial să se atingă acest procentaj până la 1 septembrie.

Următorul obiectiv privind stocarea gazului în Germania: procentaj de 85% până la 1 octombrie

După ce se atinge și următorul procentaj de umplere care este stabilit să se realizeze până la 1 octombrie, urmează cel din 1 noiembrie, prin care se așteaptă să se umple rezervoarele de gaz în proporție de 95%.

Potrivit lui Marcel Fratzscher, economist, președinte al Institutului de cercetare economică DIW, „chiar  dacă Germania trece de iarnă, problema ar putea apărea în primăvara anului viitor, așa că există incertitudine, iar companiile sunt îngrijorate”.

Ministrul Economiei german, despre dependența de gazul rusesc: „Acest model de afaceri a eșuat și nu se va mai întoarce”

„Germania a dezvoltat un model de afaceri bazat în mare parte pe dependența de gazul rusesc ieftin și, prin urmare, și pe o dependență de un președinte care nu respectă dreptul internațional [și] pentru care democrația liberală și valorile sale sunt dușmani declarați”, a declarat luni ministrul Economiei, Robert Habeck, într-o conferință de presă, potrivit unei traduceri, notează cnbc.com.

Declarația a fost făcută în timp ce oamenii din Germania erau anunțati de către Trading Hub Europe că vor trebui să plătească mai mult la factura de gaze, cu aproape 500 de euro (507,3 dolari) pe an. Această taxă este pusă pentru a ajuta companiile energetice din Germania să acopere costurile de înlocuire a livrărilor rusești, în condițiile în care, luat din altă parte, gazul este mai scump decât prețul cu care era vândut de către ruși.

„Toate măsurile, și acest lucru este de necontestat, au un preț”, a declarat Habeck. „Toate măsurile au consecințe și unele dintre ele sunt și impuneri, dar ele duc la faptul că suntem mai puțin susceptibili la șantaj și că putem decide asupra aprovizionării noastre cu energie independent de Rusia.”, scrie cnbc.com.

Factori care au determinat umplerea rapidă a stocurilor de gaze 

Analiștii au declarat pentru CNBC că Germania a reușit să își umple rapid stocurile de gaze în ultimele săptămâni din cauza mai multor factori. Printre aceștia se numără oferta puternică din Norvegia și din alte țări europene, scăderea cererii pe fondul creșterii prețurilor la energie, companiile care au trecut de la gaz la alte tipuri de combustibil și guvernul a oferit linii de credit de peste 15 miliarde de euro pentru a reface instalațiile de stocare.

Directorul financiar al RWE, Michael Muller, a declarat pentru Joumanna Bercetche de la CNBC, la 11 august, că nivelurile de stocare a gazelor naturale ale firmei se situează peste 85%.

Muller a declarat că firma cu sediul la Essen, unul dintre cei mai mari furnizori de energie din Germania, este „pe drumul cel bun” pentru a atinge obiectivul guvernului până în noiembrie.

„Dacă cheltui mulți bani, atunci este relativ simplu să umpli depozitele, desigur”, a declarat telefonic pentru CNBC Andreas Schroeder, șeful departamentului de analiză a energiei de la ICIS, un serviciu de informații despre mărfuri.

Dacă guvernul german „vrea să vadă acest lucru ca pe un succes, atunci foarte bine. Vom vedea”, a spus Schroeder. „Dar Germania încă nu se descurcă mai bine decât alte țări, precum Franța sau Italia. Acestea și-au umplut mai mult depozitele fără să plătească subvențiile uriașe”.

Unul dintre motivele pentru care Germania s-a trezit cu un „dezavantaj strategic” în comparație cu alte economii europene majore, a spus Schroeder, este faptul că depozitele de gaze ale Germaniei au fost deținute anterior parțial de instalații controlate de Gazprom.