Lumea la zi

Germania vrea să renunțe la dependența de China! La ce strategie lucrează statul

capital.ro
sursa foto capital.ro

Germania trebuie să își reducă treptat dependența de China, deoarece decuplarea de piața chineză ar costa locuri de muncă în cea mai mare economie europeană, a declarat duminică ministrul de finanțe Christian Lindner, citat de Agerpres.

Germania lucrează la o nouă strategie privind China, care are o viziune mai sobră asupra relațiilor și vizează reducerea dependenței de superputerea economică asiatică, care a fost principalul partener comercial al țării din 2016. „Decuplarea economiei noastre de piața chineză nu ar fi în interesul locurilor de muncă din Germania”, a declarat Lindner, citat de cotidianul Welt am Sonntag.

El a spus că, treptat, alte regiuni și piețe mondiale vor trebui să devină mai importante pentru afacerile germane în următorii ani și decenii, potrivit Welt.

„Condițiile politice trebuie să fie îmbunătățite pentru acest lucru”, a spus Lindner, potrivit Reuters.

Nava „Hoegh Gannet”

Germania a inaugurat vineri un nou terminal pentru importul de gaze lichefiate, la Brunsbuttel, pe malul Mării Nordului, acesta fiind al treilea terminal inaugurat în decurs de o lună, în ideea de a compensa oprirea livrărilor de gaze naturale ruseşti, informează AFP.

Nava „Hoegh Gannet” de tip FSRU (Unitate plutitoare offshore pentru stocare şi re-gazeificare ) a fost ancorată vineri dimineaţa de o nouă platforma construită în câteva luni, a precizat compania energetică RWE, care gestionează proiectul.

Acesta este al treilea terminal pentru importul de gaze lichefiate inaugurat în Germania, după cel de la Wilhemshaven, tot pe malul Mării Nordului, şi cel de la Lubmin, pe malul Mării Baltice.
„Este vorba de o noutate importantă pentru a asigura securitatea aprovizionării în Germania”, a spus ministrul Economiei, Robert Habeck, într-o conferinţă de presă.

Cu o capacitate de 7,5 miliarde metri cubi pe an, noua facilitate va permite acoperirea a 8% din consumul de gaze al Germaniei, potrivit Mministerului Economiei de la Berlin.

Terminalele pentru gaze lichefiate servesc la recepţia şi regazeificarea gazelor livrate de tancurile de GNL sub formă lichidă.

„Totul la noi în țară”

Spre deosebire de alte ţări europene, Germania nu dispunea de niciun astfel de terminal pentru importul de gaze lichefiate, preferând gazele mai ieftine care ajungeau prin conductele ruseşti, de care depindea în proporţie de 55%.

Însă totul s-a schimbat odată cu războiul din Ucraina şi cu sfârşitul livrărilor din partea grupului rus Gazprom. Importurile de gaze lichefiate spre Germania, via porturile belgiene, olandeze şi franceze, au explodat.

Pentru a evita costul prohibitiv al transportului, autorităţile de la Berlin au decis că construiască pe teritoriul Germaniei mai multe terminale pentru importul de gaze lichefiate. Alte patru terminale ar urma să fie construite în Germania, graţie ajutoarelor în valoare de miliarde de euro alocate de Berlin.

În paralel însă, s-au înmulţi şi criticile în Germania faţă de multiplicarea acestor terminale. ONG-urile de mediu arată cu degetul spre riscul de supracapacitate care ar putea frâna ambiţiile climatice ale Germaniei. Aceasta cu atât mai mult cu cât în iarna aceasta Germania a reuşit să se descurce mai bine decât se preconiza, în pofida opririi livrărilor de gaze ruseşti, graţie reducerii consumului din partea clienţilor industriali şi a gospodăriilor.