Infofinanciar > Lumea la zi > Germania stă la rece! Temperaturi maxime de 19 grade în instituțiile publice
Lumea la zi

Germania stă la rece! Temperaturi maxime de 19 grade în instituțiile publice

Germania Sursa foto Infofinanciar
Sursa foto: Infofinanciar

În Germania a fost instituită o nouă lege prin care se economisește energie și se țin sub control prețurile la energie. Acest nou regulament are în vedere temperaturile maxime care pot fi în acest clădiri, stingerea panourilor iluminate și prioritatea trenurilor transportatoare de cărbune.

Această lege va intra în vigoare de săptămâna viitoare. Ea va fi valabilă timp de 6 luni inițial. Aceasta se referă ca în instituțiile publice temperatura maximă să fie de 19 grade Celsius.

Aceste noi schimbări fac parte din efortul Guvernul Germaniei de a economisi energie într-un moment în care criza din acest sector bate la ușă. Toată această situație a început după ce Vladimir Putin a invadat Ucraina la finele lunii februarie a acestui an și a micșorat, chiar sistat pentru unele țări europene livrările de gaze și țiței de pe teritoriul rusesc.

Există teama conform căreia, Guvernul de la Moscova se poate decide să oprească în plină iarnă, exporturile de gaze prin conducta Nord Stream 1 de la Marea Baltică.

Odată cu această nouă legislația a mai fost adoptată o regulă prin care trenurile care transportă cărbune și petrol au prioritate față de celelalte.

„Vrem să ne eliberăm cât mai repede posibil de viciul importurilor de energie din Rusia”, a susținut Robert Habeck, ministrul Energie din Germania. El a continuat spunând că acestea sunt măsuri fundamentale pentru securitatea energetică a statului, în contextul în care livrările de gaze din Rusia sunt de doar 20% din nivelurile obișnuite.

Totodată, a fost interzisă și iluminarea panourilor și cea a clădirilor. De notat în acest caz este faptul că mai multe săptămâni la rând, Poarte Brandenburg nu a avut luminile stinse, conform stirileprotv.ro.

Criza energetică în Germania

Oficialii germani au transmis faptul că această criză energetică care se întâmplă din cauza invaziei rusești din Ucraina va putea declanșa un efecte „Lehman” în sectorul utilităților.

„Situaţia este gravă şi va veni iarna. Va fi un drum stâncos pe care noi, ca ţară, trebuie să-l parcurgem acum. Chiar dacă încă nu îl simţi cu adevărat: suntem într-o criză a gazelor. Gazul este acum o marfă rar întâlnită”, a transmis Robert habeck.

Reducerea actuală nu afectează statul pentru moment, având în vedere faptul că acest consum de energie, vara este mai scăzut. Dacă situația se va înrăutăți în următoarele luni, atunci Germania va fi nevoită să înceapă raționalizarea gazelor, după cum a susținut chiar ministrul Economiei.

„Nu trebuie să ne amăgim: tăierea aprovizionării cu gaz este un atac economic asupra noastră din partea lui Putin. Este în mod clar strategia lui Putin de a crea nesiguranţă, de a creşte preţurile şi de a ne diviza ca societate. Ne vom apăra împotriva acestui lucru”, a susținut Habeck.

Din această cauză, Germania a pornit centralele pe cărbune. Aceasta este o mișcare extrem de importantă pentru statul german deoarece, oficialii și-au propus eliminarea treptată a cărbunelui până în anul 2030.