Infofinanciar > Lumea la zi > Probleme în Germania. Ministrul Economiei exclude menținerea în funcțiune a centralelor nucleare pentru economisirea gazului
Lumea la zi

Probleme în Germania. Ministrul Economiei exclude menținerea în funcțiune a centralelor nucleare pentru economisirea gazului

Ministrul german al Economiei Sursa foto Evenimentul Istoric
Sursa foto: Evenimentul Istoric

Robert Habeck, ministrul german al Economiei a transmis faptul că exclude menținerea în funcțiune a centralelor nucleare pentru a economisi gaz. 

El a spus că acest lucru ar duce la economisirea a cel mult 2% din consumul de gaze.

„Este o decizie greșită, având în vedere puținul pe care l-am economisi”, a declarat Habeck.

El a susținut faptul că economiile acestea nu sunt suficiente. Acesta este de părere că centralele nucleare ar trebui închise până la sfârșitul anului curent. Acest lucru se produce în conformitate cu legislația introdusă de Angela Merkel, fostul cancelar german. Decizia de a introduce această reglementare a fost luată după ce în anul 2011, în Japonia s-a prăbușit centrala nucleară de la Fukushima, conform Reuters

Aceste trei centrale care mai sunt funcționale au produs 6% din producția de electricitate în primul trimestru al anului curent

Chiar și în aceste condiții, ministrul Economiei a transmis faptul că este deschis referitor la prelungirea funcționării unei centrale nucleare din Bavaria, dacă acest lucru va fi necesar pentru menținerea stabilității și alimentarea rețelei de electricitate în timpul iernii.

Energia, o problemă pentru nemți

Partea sudică și centrală a statului german depinde de centralele electrice pe gaz, întrucât în aceste zone numărul centralelor pe cărbune este redus, iar producția de energie de la eoliene este mică.

Germania este afectată și de faptul că trebuie să livreze către Franța energie electrică din cauza scăderii producției nucleare.

Centrale electrice pe cărbune repornite

În Germania, au fost repornite centralele electrice pe cărbune și păcură. Acest lucru s-a produs pentru a acoperi golul lăsat de lipsa gazului rusesc. Cancelarul, Olaf Scholz a declarat că această decizie a fost una extrem de grea, însă este temporară, iar obiectivele Germaniei rămân în vigoare.

„Pentru a reduce consumul de gaz, trebuie să se folosească mai puţin gaz pentru a genera electricitate. În schimb, centralele electrice pe bază de cărbune vor trebui să fie folosite mai mult”, a explicat Ministerul german al Economiei într-un comunicat.

„Trebuie să fim sinceri, acest lucru înseamnă mai multe centrale electrice pe cărbune pentru o perioadă de tranziţie. Este amar, dar în această situaţie este necesar să reducem consumul de gaze”, a declarat ministrul Habeck.

De când a început războiul și până în prezent, livrările de gaz rusesc către Germania au tot scăzut. Compania rusă, Gazprom a anunțat faptul că va opri pentru trei zile livrările prin conducta Nord Stream 1 din cauza unor lucrări de întreținere.

De la data de 3 septembrie, prin acest gazoduct va fi livrat un debit de doar 20% din capacitatea totală, potrivit NTV, post german.