Infofinanciar > Esential > Cât de importante sunt exporturile pentru economia daneză? Cel mai mare producător de turbine eoliene din Europa
Esential

Cât de importante sunt exporturile pentru economia daneză? Cel mai mare producător de turbine eoliene din Europa

exporturi danemarca, sursa foto dreamstime
sursa foto dreamstime

În anul 2021, conform datelor Băncii Mondiale, exporturile de bunuri și servicii din Danemarca au reprezentat 60% din produsul intern brut al țării.

Economia daneză este cunoscută pentru exporturile sale, în principal concentrate pe turbine eoliene, produse farmaceutice, echipamente medicale, construcții și recondiționări navale, fier, oțel, metale neferoase, produse chimice, industria alimentară, mașini și echipamente de transport, textile și îmbrăcăminte, produse electronice, construcții, mobilier și alte produse din lemn, conform CIA World Factbook.

Chiar dacă economia daneză este definită ca fiind mică și deschisă către investiții, Danemarca este o țară dependentă de comețul exterior. Valoarea totală a exporturilor de bunuri și servicii a reprezentat aproape 60% din produsul intern brut al țării în anul 2021, conform Băncii Mondiale.

Producătorul danez de turbine eoliene Vestas este în prezent cel mai mare producător de turbine eoliene din lume, reprezentând peste 16% din piața mondială de turbine eoliene. Compania a fost înființată în 1898 și are sediul central în Aarhus, Danemarca. Până în prezent, Vestas a instalat peste 60.000 de turbine, care au o capacitate totală comună de 82 GW, în 76 de țări. Are unități de producție în America de Nord și America Latină, Europa și Asia.

Pe ce exporturi se bazează economia daneză?

În 2020, Danemarca se afla pe locul 35 în lume în ceea ce privește PIB-ul (în dolari americani actuali), pe locul 35 în topul economiilor la nivel mondial în ceea ce privește exporturile totale, pe locul 35 în ceea ce privește importurile totale, pe locul 10 în ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor (în dolari americani) și pe locul 27 în ceea ce privește cea mai complexă economie, conform indicelui de complexitate economică (ECI), arată datele Observatorului de complexitate economică.

Principalele exporturi ale Danemarcei sunt medicamentele ambalate (14,5 miliarde de dolari), carnea de porc (3,21 miliarde de dolari), grupurile electrogene (2,4 miliarde de dolari), vaccinurile, sângele, antiserurile, toxinele (1,73 miliarde de dolari) și brânza (1,71 miliarde de dolari), exportând mai ales în Germania (13,7 miliarde de dolari), Statele Unite (11,3 miliarde de dolari), Suedia (9,45 miliarde de dolari), Olanda (6,21 miliarde de dolari) și Regatul Unit (5,83 miliarde de dolari).

În 2020, Danemarca a fost cel mai mare exportator mondial de enzime (1,44 miliarde de dolari), porci (1,23 miliarde de dolari) și blănuri brute (326 milioane de dolari)

Principalele importuri ale Danemarcei

Principalele importuri ale Danemarcei sunt Autoturisme (5,24 miliarde de dolari), Medicamente ambalate (3,74 miliarde de dolari), Echipamente de radiodifuziune (2,33 miliarde de dolari), Calculatoare (2,25 miliarde de dolari) și Petrol rafinat (2,14 miliarde de dolari), importând în principal din Germania (20,8 miliarde de dolari), Suedia (11,6 miliarde de dolari), Olanda (7,95 miliarde de dolari), China (7,52 miliarde de dolari) și Polonia (4,49 miliarde de dolari).

În 2020, Danemarca a fost cel mai mare importator de blănuri brute din lume (209 milioane de dolari).

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.