Infofinanciar > Lumea la zi > Germania propune un alt plan de înarmare! Berlinul acordă 20 de miliarde de euro pentru muniție
Lumea la zi

Germania propune un alt plan de înarmare! Berlinul acordă 20 de miliarde de euro pentru muniție

revista22.ro
FOTO: revista22.ro

Pe agenda publică a Germaniei a reapărut tema înarmării. Co-liderul Partidului Social Democrat (SPD), Lars Klingbeil a supus opiniei publice lipsa de echipament a armatei germane și în acest sens a propus accelerarea capacităților de producție.

Politicianul german a avertizat asupra ideii eronate potrivit căreia regimul de la Berlin dispune de o mare cantitate de echipament militar „ „Toate acestea trebuie să fie produse”, a transmis oficialul partidului aflat la guvernare pentru postul public ARD.

Industria de armament a Germaniei tot mai ineficientă

Potrivit lui Klingbeil, industria de armament a Germaniei și-a redus tot mai mult capacitatea de producție în ultimii ani fapt ce generează o ineficiență în materie de garanțiile de securitate. În aceste condiții Bundeswehrul (armata germană) va fi nevoit să-și suplimenteze nevoia de echipament militar cu achiziții din alte țări.

„Este  clar că avem nevoie să echipăm Bundeswehr repede și bine, și că trebuie să lucrăm la aceasta cu toată viteza”, a declarat Klingeil, motivând că, după invazia rusă declanșată de Rusia în Ucraina la 24 februarie, este imperios ca armata să achiziționeze rapid tehnică militară modernă adaptată noilor cerințe de securitate.

În acest sens, Executivul de la Berlin a fixat un obiectiv prin care și-a propus alocarea a 20 de miliarde de euro pentru achiziția muniției, atât pentru dotarea armatei proprii cât și cea a Ucrainei.

Germania alocă 2% din PIB pentru înzestrarea militară

În luna februarie a acestui an, cancelarul german Olaf Scholz a anunțat o creștere considerabilă a bugetului pentru apărare, care urma să depășească pragul de 2% din Produsul Intern Brut, pe fondul conflictului din Ucraina, fiind necesare de asemenea o reconsiderare a politicii externe.

Industria de armament germană a fost nevoită să-și închidă anumite linii de producție, anterior crizei din Ucraina, din cauza lipse de solicitări. În aceste condiții discuțiile din Bundestag (Parlamentul Germaniei), se vor axa pe modul în care industria dispune de capacitatea de accelerare a producției.

Politicienii de la Berlin nu sunt la prima afirmație de acest fel, în luna iunie a acestui an același Scholz a afirmat că vor fi acordate pentru însezstrearea militară 100 de miliarde de euro spre nemulțumirea Federației Ruse care prin vocea purtătorului de cuvânt a ministerului de Externe, Maria Zaharova a declarat „ „Percepem declaraţiile cancelarului german ca fiind o nouă confirmare că Berlinul a lansat o cursă de remilitarizare accelerată a ţării. Oare cum se va încheia acest lucru? Se ştie din istorie…”potrivit cotidianului Le Figaro.

La vremea respectivă executivul de la Berlin avea de gând să achiziționeze între 45 și 60 de elicoptere Chinook, produse de Boeing, pe care armata să le primească în perioada 2023-2029. Forțele aeriene vor fi modernizate cu aeronave multirol F-35 care le vor înlocui pe cele vechi de tip Tornado, de asemenea și avioanele Eurofighter ar urma să fie modernizate. Pentru achiziția de aeronave militare, elicoptere și drone vor fi alocate 40 de miliarde de euro, potrivit b1tv.ro.