Lumea la zi

Scholz: Germania va avea cea mai numeroasă armata lipsită de armament nuclear din Europa

Scholz Sursa foto Hotnews
Sursa foto: Hotnews

Olaf Scholz a declarat că Germania va avea cea mai mare armată din Europa care va fi lipsită de putere nucleară. Această măsură a venit în urma invaziei rusești din Ucraina, conform AFP.

La momentul actual, Germania este una dintre cele mai mari investitoare în cadrul NATO, alături de Statele Unite, conform cancelarului german.

„Cea mai mare armată convenţională din Europa din cadrul NATO este pe cale să fie construită, iar acest lucru este important pentru capacitatea de apărare a NATO în ansamblu.”, a declarat Scholz după summitul G7.

Guvernul de la Berlin a alocat un fond de 100 de milioane de euro ce are ca scop modernizarea armatei. Acest lucru vine în urma izbucnirii războiului din Ucraina.

„Vom cheltui în medie între 70 şi 80 de miliarde de euro anual pentru apărare. Şi Germania va fi atunci ţara care investeşte cel mai mult în acest domeniu”, a continuat Scholz.

2% din PIB-ul Germaniei se alocă armatei

Germania este cea mai importantă economie din Europa. În fiecare an, din PIB-ul țării se alocă 2% pentru asigurarea apărării naționale.

Acest anunț a venit după ani de sub-investiții și după doi ani pandemici care au necesitat sprijin economic pentru populație.

Totuși, în aceste condiții, deblocarea unei asemenea sume este o schimbare destul de mare pentru Germania. Statul și-a respectat cu dificultate angajamentele față de NATO în domeniul militar. Acest lucru nu a fost privit cu ochi buni de Statele Unite.

Acest plan ar atrage după sine o scădere rapidă a prețului la combustibil pentru automobiliști, care este compensat de stat.

Modernizarea Germaniei

În anul 2023, Guvernul își dorește o revenire la rigurozitatea bugetară, la un nivel de îndatorare de dar 7,5 miliarde.

În același timp, Germania a anunțat construirea a două noi terminale pentru gazul natural lichefiat. Acestea reprezintă un răspuns la atacul rușilor din Ucraina. Totodată, nemții au decis suspendarea proiectului Nord Stream 2.

Germania vrea să renunțe și la producerea de energiei nucleară până la finalul anului. Acest lucru îi pune în dificultate pe observatori, întrucât ei nu știu cum vor fi acoperite necesitățile de energie.

„Nu vom refuza să discutăm cu Rusia. Chiar şi în această situaţie extremă, este de datoria diplomaţiei să menţină deschise canalele de discuţie”, a subliniat el în Bundestag, adăugând că occidentalii îşi „rezervă dreptul de a impune” noi sancţiuni Moscovei. În Ucraina, „oamenii nu-şi apără doar patria. Ei luptă pentru libertate şi pentru democraţia lor. Pentru valorile pe care le împărtăşim cu ei.”, a spus Scholz în vederea unor discuții cu Rusia