Lumea la zi

Germania investește în independența energetică. Parcurile eoliene au generat peste 50.000 MV într-o singură zi

energie eoliana
Sursa foto: economica.net

Germania a generat miercuri o cantitate record de electricitate din energie eoliană, depășind 50.000 de megawați.

Conform datelor Bursei Europene de Energie (European Energy Exchange – EEX), parcurile eoliene din Germania au produs miercuri un volum de peste 50.000 de megawați. Este un record în condițiile aceste ierni, în care o mare parte din statele europene se confruntă cu temperaturi care depășesc cu mult valorile normale.

Recordul anterior, potrivit datelor EEX, a fost de 46.500 de megawați și datează de anul trecut. După vârful atins miercuri, producția totală de electricitate generată de parcurile eoliene din Germania a scăzut, însă este prognozată o nouă posibilă creștere începând de mâine.

O veste proastă pentru Kremlin

Recordul înregistrat de Germania, una din țările europene cu cea mai mare dependență de exporturile de gaze rusești, reprezintă un semnal încurajator în contextul crizei energetice extinse cu care se confruntă statele membre UE.

După ce inițial a tăiat accesul la gazele naturale, ca ripostă la restricțiile impuse în urma declanșării conflictului cu Ucraina, Rusia dă semne că vre să revină asupra deciziei. Vicepremierul rus Alexander Novak a declarat agenției media de stat TASS, într-un interviu acordat la sfârșitul lunii decembrie, că Rusia este gata să reia vânzările prin gazoductele Nord Stream 1 și 2, unde fluxul a fost întrerupt. Anunțul confirmă faptul că strategia Kremlinului de a exercita presiuni asupra statelor europene care au luat atitudine împotriva agresiunii ruse a eșuat.

Cu toate acestea, Agenția Internațională pentru Energie și-a reiterat avertismentele, atrăgând atenția că 2023 ar putea fi un „test mai dur“ pentru Europa în ceea ce privește situația energetică decât anul trecut, pentru că temperaturile crescute nu se vor menține, iar stocurile globale de gaze ar putea scădea.

Cum stă România la capitolul energie din surse regenerabile

Conform datelor Transelectrica, parcurile eoliene din România produceau la începtul acestui an aproximativ 2.100 megawați, ceea ce înseamnă aproape de trei ori mai mult decât furnizeză un reactor nuclear precum cel instalat la Centrala de la Cernavodă. Cel mai mare volum de energie electrică este generat de hidrocentrale, cei aproximativ 2.300 de megawați livrați reprezentând circa 26% din totalul de energie electrică produsă de România. Pe următoarele locuri în clasamentul resurselor se află, hidrocarburile, energia nucleară, cărbunele şi energia fotovoltaică, cu doar 15 megawați .

România se numără însă printre statele UE îndemnate de Comisie să transpună Directiva privind energia din surse regenerabile. Directiva oferă cadrul juridic pentru dezvoltarea energiei din surse regenerabile în sectorul energiei electrice, al încălzirii și răcirii și al transporturilor din UE. Comisia Europeană a stabilit ca obiectiv obligatoriu la nivelul UE pentru 2030 atingerea unei ponderi de cel puțin 32 % a energiei din surse regenerabile. Inițiativ include măsuri de asigurare a faptului că sprijinul pentru energia din surse regenerabile este rentabil, precum și de simplificare a procedurilor administrative pentru proiectele privind energia din surse regenerabile.