Info

Prețul energiei electrice este de patru ori mai mare decât cel de anul trecut. Care este evoluția pe piața spot din ultimele luni

Prețuri energie electrică - sursa foto - cursdeguvernare.ro
sursa foto: cursdeguvernare.ro

Prețul energiei electrice pe piața spot a bursei este de patru ori mai mare ca anul trecut, pe fondul crizei energetice care afectează întreaga lume. Atât la nivel global cât și național, se fac eforturi pentru plafonarea prețului energiei electrice și atenuarea efectelor crizei asupra economiei.

Preţul energiei electrice pe piaţa spot a bursei OPCOM (Piaţa pentru Ziua Următoare – PZU) a avut o medie de 2.400 lei pe MWh în luna august 2022, valoare de peste patru ori mai mare decât preţul înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut, respectiv 554 lei pe MWh, potrivit raportului lunar postat pe site-ul operatorului bursier.

Valoarea totală a tranzacţiilor a fost de 5,3 miliarde de lei, în august, în creştere cu 416% comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut. Pe de altă parte, volumul tranzacţiilor a crescut cu 20%, până la 2.221.507 MWh, arată datele operatorului bursier, potrivit Digi24.

Cota de piaţă a PZU a fost de 39% în august, faţă de 51% anul trecut. Pe piaţa spot a OPCOM au fost înregistraţi 336 de participanţi, dintre care activi au fost 220. Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) este o componentă a pieţei angro de energie electrică pe care se realizează tranzacţii orare ferme cu energie electrică cu livrare în ziua următoare zilei de tranzacţionare.

Septembrie a înregistrat o scădere ușoară

În septembrie 2022, prețul mediu de închidere al pieței pentru ziua următoare (PZU) a fost de 1.854 de lei/MWh. Prețul a scăzut astfel semnificativ față de nivelul din august 2022 (2.400 de lei/MWh), lună în care au fost înregistrate noi maxime istorice, și se apropie de nivelul lunii precedente – în iulie 2022 prețul mediu de închidere al PZU a fost de 1.813 lei/MWh.

Astfel, față de luna precedentă, prețul spot a înregistrat, după mai multe luni consecutive de creștere, o scădere de 22,7%.

Comparativ însă cu prețul înregistrat acum un an, cel de acum este de circa trei ori mai mare – în septembrie 2021, media prețului spot a fost de doar 662 de lei/MWh. Luna trecută însă, cei 2.400 de lei/MWh însemnau o creștere de peste patru ori a prețului comparativ cu august 2021.

Tranzacționarea Spot implică cumpărarea sau vânzarea directă a instrumentelor financiare și a activelor, cum ar fi valută, acțiuni sau obligațiuni. Livrarea activului este adesea imediată. Tranzacționarea Spot are loc pe piețele Spot, care sunt fie pe bursiere, fie direct între traderi. Piețele Spot sunt de asemenea denumite „piețe fizice” sau „piețe de numerar”, deoarece tranzacțiile sunt schimbate pentru activ în mod efectiv imediat.

O problemă la nivel european

Statele membre ale Uniunii Europene au convenit, vineri, să impună taxe pe profiturile excepţionale ale companiilor din energie şi au demarat negocierile în vederea unor decizii pentru abordarea actualei crize a energiei, posibil o plafonare a preţului la gazele naturale la nivelul blocului comunitar.

Miniştrii Energiei din cele 27 state UE s-au întâlnit, vineri, la Bruxelles, unde au aprobat măsurile propuse mai devreme luna aceasta pentru a ţine sub control creşterea preţurilor la energie, care alimentează nivelul record al inflaţiei şi ameninţă să provoace o recesiune.

Se iau măsuri și la nivelul conducerii României, unde coaliția de guvernare a propus mai multe soluții, în conformitate cu directivele europene, precum plafonarea prețului energiei electrice, diversificarea surselor de energie, dar și stabilirea de noi parteneri strategici care pot asigura aprovizionarea cu gaze naturale.