Infofinanciar > Lumea la zi > Germania a prezis un nou război economic. Europa va avea de suferit din cauza acțiunilor Statelor Unite
Lumea la zi

Germania a prezis un nou război economic. Europa va avea de suferit din cauza acțiunilor Statelor Unite

Euro și dolari - sursa foto - realitatea.md
sursa foto: realitatea.md

Pe fondul unui context monetar schimbător, lumea se îndreaptă spre un nou război economic în care țările din Europa vor avea de suferit din cauza acțiunilor Statelor Unite. Editorialistul Werner Plumpe a împărtășit această opinie într-un articol publicat în cadrul unui ziar german.

Potrivit RT, în materialul articolului este citată declarația fostului lider al Franței, Valérie Giscard d’Estaing. Fostul președinte francez a afirmat că Statele Unite se bucură de „privilegiul exorbitant” al poziției monedei americane, în timp ce alte țări finanțează în mod constant deficitul comercial.

SUA, beneficii de pe urma dolarului

„Dacă SUA, la fel ca majoritatea altor țări, ar trebui să finanțeze în mod regulat acest deficit, atunci cu greu ar putea acoperi deficitul balanței de plăți. Mai degrabă, ar trebui să reducă drastic importurile. Cu toate acestea, privilegiul exorbitant permite SUA să-și mențină cel puțin o parte din avere în contul altor țări”, a explicat Plumpe.

Potrivit autorului articolului, americanii și-au propus să mențină acest privilegiu al dolarului ca monedă de rezervă la nivel mondial. „Scopul politicii americane continuă să fie menținerea acestui privilegiu. Aceasta explică multe dintre acțiunile de politică externă ale Statelor Unite, în special încercările lor de a suprima sistemele monetare și economice concurente. Un război economic mondial, ale căror contururi apar deja, va deveni cel mai probabil rezultatul acestei lupte, cu consecințe catastrofale pentru Europa, care se va afla între două fronturi”, a explicat autorul.

Plumpe a concluzionat menționând că „deja se conturează premisele unui război economic global”, care va fi rezultatul probabil al acestei confruntări. Acesta a adăugat că „Europa se va afla între două fronturi”, ceea ce va avea consecințe catastrofale pentru continent. Anterior, omul de afaceri și investitorul american Jim Rogers a declarat că moneda americană a început să își piardă poziția de lider. Potrivit acestuia, acest lucru se datorează faptului că Statele Unite au devenit cel mai mare debitor din lume, conform The Eastern Herald .

Dolarul își pierde poziția de lider

Cererile de renunțare la dependența de dolarul american pentru schimburile comerciale sunt din ce în ce mai numeroase. Mai multe țări, de la Brazilia la națiunile din Asia de Sud-Est, cer ca schimburile comerciale să se desfășoare în alte monede decât dolarul american. De zeci de ani, dolarul american a fost regele comerțului mondial, nu doar pentru că SUA este cea mai mare economie a lumii, ci și pentru că petrolul, o marfă cheie de care au nevoie toate economiile mari și mici, are un preț exprimat în dolari americani. De asemenea, cele mai multe produse de bază sunt evaluate și tranzacționate în dolari americani.

Însă, de când Rezerva Federală a pornit într-o călătorie de creșteri agresive ale ratelor pentru a combate inflația internă, multe bănci centrale din întreaga lume au majorat ratele dobânzilor pentru a opri pierderile de capital și o decădere puternică a propriilor monede. „Diversificându-și rezervele de dețineri într-un portofoliu format din mai multe valute, poate că pot reduce presiunea asupra sectoarelor externe”, a declarat Cedric Chehab de la Fitch Solutions. Dolarul american a reprezentat 58,36% din rezervele valutare globale în trimestrul al patrulea al anului trecut, potrivit datelor furnizate de FMI în cadrul programului COFER (Currency Composition of Foreign Exchange Reserves). Comparativ, euro se află pe un loc secund, reprezentând aproximativ 20,5% din rezervele valutare globale, în timp ce yuanul chinezesc a reprezentat doar 2,7% în aceeași perioadă, conform CNBC .