Infofinanciar > Info > Americanii au prins drag de noi. Schimburile comerciale dintre SUA și România au depășit 5 miliarde dolari
Info

Americanii au prins drag de noi. Schimburile comerciale dintre SUA și România au depășit 5 miliarde dolari

relatii romania sua, sursa foto dreamstime
Sursa foto: dreamstime

Ambasada României în SUA a anunțat că, potrivit datelor făcute publice de administrația americană, anul trecut s-a înregistrat cel mai mare volum al schimburilor comerciale dintre cele două țări. Importurile au însumat 3,782 miliarde de dolari, în timp ce exporturile au fost de 1,350 miliarde de dolari.

Conform datelor Biroului de recensământ al Statelor Unite, departament al Ministerului american de Comerț și principala sursă de date despre evoluția economică a țării, schimburile comerciale româno-americane au înregistrat anul trecut o valoarea totală de 5,13 miliarde de dolari.

Volumul total al importurilor a fost de 3,782 miliarde de dolari, în timp ce exporturile au fost de aproape 2,8 ori mai mici, cumulând 1,350 miliarde de dolari. Cele mai mari importuri s-au înregistrat în decembrie 2022 (243,7 milioane de dolari), în timp ce exporturile au atins valoarea maximă în august (376,8 milioane de dolari). Raportat la statisticile anului 2021, România și-a consolidat balanța comercială printr-o creștere a exportului, arată diplomații români.

„Ne propunem ca în acest an să menținem trendul ascendent prin promovarea intensă a comerțului între cele două țări, astfel încât Parteneriatul Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii să înregistreze rezultate economice tot mai bune“, a declarat ambasadorul Andrei Muraru, citat de G4Media.

Ridicarea vizelor SUA ar putea scădea sub 3% refuzul aplicațiilor

Potrivit Raportului de activitate al primului an de la preluarea mandatului de ambasador al României în SUA, prioritățile lui Andrei Muraru în intervalul 2021-2022 s-au materializat pe dezvoltarea întâlnirilor la cel mai înalt nivel ale oficialilor români veniți la Washington. Precum și pe încurajarea vizitelor la București ale reprezentanților administrației SUA. În această perioadă s-au aflat la București vicepreședintele SUA, Kamala Harris, secretarul apărării, Lloyd Austin, precum și Prima Doamnă, Jill Biden.

Principalele obiective ale Ambasadei României la Washington în relația cu Administrația Biden au vizat:

– consolidarea și creșterea prezenței militare americane în România și întărirea părții sudice a Flancului Estic al NATO,

– susținerea oportunității unei noi strategii comprehensive a Statelor Unite la Marea Neagră

– cooperarea în domeniul energetic, România fiind prima țară din lume care va implementa tehnologia americană a reactoarelor modulare de mici dimensiuni (SMR)

– evaluarea perspectivelor României de admitere în Programul Visa Waiver și a unui posibil plan de acțiuni viitoare.

Accesul României în programul Visa Waiver și liberalizarea regimului de vize ar permite cetățenilor români să călătorească în Statele Unite pentru turism, afaceri sau tranzit timp de 90 de zile fără a avea nevoie de obținerea unei vize. Astfel s-ar putea obține scăderea ratei de refuz din totalul aplicațiilor pentru vizele americane pentru turism și afaceri la sub 3% într-un an fiscal (alternativ, o medie de sub 2% în doi ani fiscali).

Andrei Muraru l-a înlocuit la Washington pe George Cristian Maior

Actualul ambasador al României în Statele Unite, Andrei Muraru, a preluat mandatul în februarie 2021 de la George Cristian Maior, care a fost rechemat prin decret de președintele Klaus Iohannis.

Andrei Muraru a fost acreditat în calitate de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Statele Unite ale Americii prin decret prezidențial, la 7 iulie 2021. La 15 septembrie 2021, președintele Joe Biden a acceptat scrisorile de acreditare.

Conform datelor MAE, Muraru este absolvent al Facultății de Istorie, doctor al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și lector universitar în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative. Anterior numirii ca ambasador la Washington, a fost consilier la Cancelaria primului-ministru și consilier al directorului general al Arhivelor Naționale ale României (2006-2009), consilier personal al președintelui Partidului Național Liberal, Klaus Iohannis (în intervalul iulie-decembrie 2014), și consilier prezidențial (în perioada 2014-2021).