Infofinanciar > Lumea la zi > Generalul „Armaghedon” Serghei Surovikin „se odihnește” după revolta Wagner
Lumea la zi

Generalul „Armaghedon” Serghei Surovikin „se odihnește” după revolta Wagner

Sergey-Surovikin resboiu.ro
sursă foto resboiu.ro

Generalul Serghei Surovikin, un comandant adjunct al operațiunilor militare ale Rusiei în Ucraina, care nu a mai fost văzut în public de la revolta armată de luna trecută a luptătorilor mercenari, se „odihnește”, a declarat miercuri un deputat din partidul de guvernământ.

Andrei Kartapolov, șeful Comitetului de Apărare al Dumei de Stat, este auzit spunând într-un videoclip postat pe rețelele de socializare: „Surovikin se odihnește în prezent. (El) Nu este disponibil deocamdată”.

Cine este generalul Armaghedon

Surovikin a fost supranumit „generalul Armaghedon” de către presa rusă pentru tacticile sale agresive în conflictul din Siria. Termenul „Armaghedon” este folosit pentru a descrie o situație apocaliptică sau finală, care implică un conflict sau o bătălie cosmică de proporții epice. Cuvântul își are originile în Biblie, mai precis în Cartea Apocalipsei, unde se menționează că Armaghedonul este locul în care se vor aduna forțele răului și ale binelui pentru o luptă finală decisivă înainte de sfârșitul lumii. În cultura populară, termenul „Armaghedon” a fost asociat adesea cu distrugerea totală, colapsul societății sau o amenințare iminentă care poate duce la sfârșitul lumii.

Acesta a fost văzut ultima dată în public când a lansat un apel video prin care îndemna la oprirea revoltei din 23-24 iunie a luptătorilor din grupul de mercenari Wagner al lui Evgheni Prigojin, în timp ce aceasta era încă în desfășurare.

Surovikin ar fi avut relații bune cu Wagner și cu Prigojin, care îl lăuda pe general, în timp ce lansa în mod regulat injurii la adresa conducerii militare a Rusiei, în special a ministrului apărării Serghei Șoigu și a șefului Statului Major Valeri Gerasimov, pentru modul în care au gestionat războiul din Ucraina. Relația bună dintre cei doi a creat cel mai probabil suspiciunea Kremlinului cu privire la o posibilă complicitate a generalului în cadrul revoltei Wagner.

Surovikin este suspectat pentru complicitate în revolta Wagner

Un raport al New York Times, bazat pe o informare a serviciilor de informații americane, a afirmat luna trecută că Surovikin a avut cunoștință în avans de revoltă și că autoritățile ruse verifică dacă acesta a fost complice la ele.

Unele mijloace de mass media rusești și internaționale au relatat luna trecută că Surovikin a fost arestat, dar nu a existat nicio confirmare oficială în acest sens, iar Kremlinul a refuzat să răspundă la întrebări legate de acesta.

Revolta, despre care președintele Vladimir Putin a spus că ar fi putut înclina Rusia spre un război civil, a reprezentat cea mai mare provocare la adresa autorității șefului de la Kremlin de când acesta a preluat puterea, în urmă cu mai bine de 23 de ani.