Infofinanciar > Lumea la zi > Serghei Surovikin, noul comandat numit de Putin: „Vrem doar un singur lucru, ca Ucraina să fie independentă de Occident și de NATO”
Lumea la zi

Serghei Surovikin, noul comandat numit de Putin: „Vrem doar un singur lucru, ca Ucraina să fie independentă de Occident și de NATO”

Sergey-Surovikin resboiu.ro
sursa foto resboiu.ro

Pe fondul situației tensionate de pe frontul din Ucraina, la conducerea operațiunii militare speciale, așa cum este numită de Rusia, a fost desemnat generalul Serghei Surovikin, un apropiat și loial susținător al regimului lui Vladimir Putin.

Serghei Surovikin a fost numit în funcția de  conducere, aprobată de ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, cu câteva zile înainte ca Rusia să lanseze luni un nou atac cu drone asupra Kievului și a mai multor zone din Ucraina, cu scopul de a distruge puncte strategice de infrastructură, după spusele oficialităților ruse. Mai multe persoane au fost ucise în cadrul bombardamentelor de luni.

Surovikin a făcut astăzi o serie de declarații despre situația „tensionată” de pe frontul din Ucraina, susținând că Rusia nu dorește decât ca cele două state să fie în relații de prietenie, iar Ucraina să fie independentă de NATO și Occident.

„Rușii și ucrainenii sunt un singur popor”, a declarat generalul Serghei Surovikin la televiziunea de stat. „Vrem doar un singur lucru, ca Ucraina să fie independentă de Occident și de NATO și să fie în relații bune cu statul rus”, a spus acesta, potrivit HotNews.

„Nu încercăm să obținem rate mai mari de avans. Protejăm fiecare soldat și „măcinăm” metodic inamicul care avansează”, susține generalul.

„Inamicul nu renunță la încercările de a ataca pozițiile trupelor rusești”, a mai spus acesta.

Cine este Serghei Surovikin

Surovikin, în vârstă de 56 de ani, care și-a câștigat porecla de „generalul Armageddon” în Siria, este primul comandant suprem al atacului din Ucraina care a fost desemnat public de către guvernul rus.

Anunțul a coincis cu explozia de pe Podul Kerch care leagă Crimeea de Rusia, un obiectiv strategic necesar pentru mișcarea trupelor și a proviziilor, totodată un proiect comandat de Putin.

La doar două zile după explozia de pe pod, pe care Putin a pus-o pe seama serviciilor speciale ucrainene, Moscova a declanșat un atac cu drone pentru a bombarda Kievul, Dnipro și alte orașe ucrainene în timpul dimineții de luni.

Un astfel de bombardament reprezintă un stil de război similar celui pentru care generalii ruși l-au practicat în timpul incursiunii din 2015 în Siria, când Moscova a trimis mii de trupe pentru a susține guvernul lui Bashar al-Assad. Bombardamentele aeriene i-au lăsat pe sirieni în stare de șoc și au provocat distrugeri pe scară largă ale infrastructurii civile. Unii ucraineni se tem că vor avea acum aceeași soartă.

Surovikin nu a inventat aceste tactici și nici nu a fost singurul comandant care le-a supervizat – dar a avut un succes deosebit. În semn de recunoaștere, Putin i-a acordat lui Surovikin medalia de Erou al Federației Ruse, cea mai înaltă distincție a țării.

Un fost militar rus care a servit sub Surovikin a spus că acesta a fost „foarte apropiat de regimul lui Putin” și „nu a avut niciodată ambiții politice, așa că a executat întotdeauna un plan exact așa cum a vrut guvernul”, relatează Washington Post.

În Ucraina, Surovikin a condus gruparea de forțe din sud, responsabilă de regiunea Luhansk din estul Ucrainei, fiind creditat cu capturarea orașelor Hirske și Zolote în iunie și, ulterior, a orașului Lysychansk, ultimul oraș important deținut de ucraineni în această zonă intens disputată.

Cel mai recent, se zvonește că Surovikin ar fi fost esențial în menținerea liniei de apărare rusești în sudul regiunii Kherson, unde trupele Moscovei au fost forțate să se retragă de pe malul vestic al râului Dnieper, dar unde frontul nu s-a prăbușit la fel de repede ca în apropiere de Harkov, în nord-est.

Surovikin a anunțat evacuarea Khersonului

Rusia se pregătește să evacueze civilii din orașul Kherson din sudul Ucrainei. Evoluția a fost confirmată de comandantul militar rus pentru operațiunile din Ucraina, generalul Serghei Surovikin. În special, orașul se află sub controlul Moscovei încă din faza inițială a invaziei.

Generalul descrie situația din Kherson ca fiind „foarte dificilă”. „Armata rusă va asigura în primul rând evacuarea în siguranță a populației din Kherson”, a declarat comandantul rus pentru televiziunea de stat Rossiya 24, potrivit TimesNow.